Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Ποιος δεν θυμάται το γνωστό σλόγκαν… «Don’t just book it, Thomas Cook it». Δεκάδες εκατομμύρια Βρετανοί και όχι μόνο είχαν κάποτε καταλύσει σε κάποιο ξενοδοχείο της, τουριστικό της θέρετρο ή είχαν ταξιδέψει με αεροπορική εταιρεία της. Κάποτε, γιατί χθες ο αρχαιότερος ταξιδιωτικός όμιλος στον κόσμο, η βρετανική Thomas Cook, κατέρρευσε, προκαλώντας αναστάτωση σε χιλιάδες ταξιδιώτες σε πολλούς διεθνείς προορισμούς και φυσικά σε κυβερνήσεις που σπεύδουν να βρουν λύση για τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών.
Πίσω από τα γυαλιστερά διαφημιστικά φυλλάδια που πρόβαλλαν εξωτικούς προορισμούς και όχι μόνο, κρύβεται η αποτυχία του βρετανικού operator να αλλάξει επιχειρησιακό μοντέλο και να ανταποκριθεί εγκαίρως στις ραγδαίες αλλαγές της αγοράς. Η άνοδος των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, νεοεισερχόμενοι όπως η Airbnb, η εξασθενημένη στερλίνα και το ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι του 2018 ήταν αρκετά για να δώσουν στην εταιρεία τη «χαριστική βολή», αφού είχε ζήσει κάτι παρόμοιο και το 2011.
Τώρα η Thomas Cook «κλείνει και τις τελευταίες ομπρέλες της από τις παραλίες», καθώς η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να παράσχει έστω και την τελευταία στιγμή χείρα βοήθειας 150 εκατ. στερλινών (170 εκατ. ευρώ), για να μην επιβαρύνει τους φορολογούμενους. Οι τελευταίοι όμως θα κληθούν να επωμιστούν τον επαναπατρισμό 150.000 Βρετανών που έχουν αποκλειστεί σε διάφορους προορισμούς ή σε αεροδρόμια. Και όλο αυτό δεν θα είναι και τόσο εύκολο για την Ντάουνινγκ Στριτ, εάν ένα χαοτικό Brexit δημιουργήσει και άλλα «θύματα» από τον κόσμο των επιχειρήσεων.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν είχε, αυτή τη στιγμή, και πολλές επιλογές πέραν του να αφήσει την εταιρεία να πτωχεύσει, παρότι έχει να φέρει πίσω στη χώρα χιλιάδες ταξιδιώτες.
Ο επαναπατρισμός 80.000 Βρετανών μετά την κατάρρευση το 2017 της Monarch κόστισε στους Βρετανούς φορολογουμένους 50 εκατ. στερλίνες (56,53 εκατ. ευρώ).
Το κόστος επαναπατρισμού για τη βρετανική κυβέρνηση υπολογίζεται ότι είναι σχεδόν το ίδιο με το πακέτο διάσωσης που απέρριψε ο Τζόνσον. Αυτό όμως δίδει τη δυνατότητα στη βρετανική κυβέρνηση να διατηρήσει την αυστηρή γραμμή που είχε υιοθετήσει και στο παρελθόν, μέσα από εσφαλμένους χειρισμούς, όπως συνέβη με τις British Steel και Sirius Minerals.
Πολλοί απέδωσαν το «θάνατο» της British Steel στο Brexit καθώς η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εγγυηθεί δάνεια 75 εκατ. στερλινών. Και εάν ο Τζόνσον πραγματοποιήσει τελικά την απειλή του να βγάλει τη Βρετανία από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η Thomas Cook δεν θα αποτελέσει το τελευταίο επεισόδιο.