Skip to main content

Οι αναπτυξιακές ευκαιρίες

Από την έντυπη έκδοση 

Του Πάνου Κακούρη
 [email protected]

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές θα έχει μπροστά της έναν δύσκολο δρόμο εφαρμογής της συμφωνίας του Αυγούστου, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες να δώσει στην οικονομία την ώθηση που χρειάζεται.

Οι κόντρες των πολιτικών κομμάτων κλιμακώνονται όσο πλησιάζει η 20ή Σεπτεμβρίου, αλλά ευτυχώς αυτή τη φορά απουσιάζει η καταστροφολογία για την οικονομία, το Grexit, η φυγή καταθέσεων κ.λπ. που ήταν το σήμα κατατεθέν όλων των προηγούμενων αναμετρήσεων. Χωρίς να το λένε, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ανταγωνίζονται στο ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Δεν θα είναι εύκολη η υλοποίηση των συμφωνηθέντων, λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλέσουν, αλλά υπάρχει ένα ισχυρό αντίδοτο. Το ευρύ πεδίο αναπτυξιακών παρεμβάσεων που είναι μπροστά μας.

Κατ’ αρχήν θα έχει την πίεση από όλους για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Οι πολίτες ζητούν επενδύσεις και δουλειές, οι επιχειρηματίες θέλουν σταθερότητα για να επενδύσουν και οι τράπεζες να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να αρχίσουν να αιμοδοτούν ξανά την οικονομία.

Η σταθερότητα αυτή εξασφαλίζεται μόνο με τη στήριξη των εταίρων, την οποία για να την έχουμε ως χώρα θα πρέπει να εφαρμόσουμε όσα συμφωνήσαμε πριν από ένα μήνα.

Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι η συμφωνία που περιέχει το επώδυνο πρόγραμμα αλλά και τα δάνεια των 86 δισ. ευρώ, που σημαίνει ασφάλεια για την κάλυψη των δανειακών αναγκών για την προσεχή τριετία.

Η συμφωνία δεν περιέχει μόνο επώδυνες επιλογές, αλλά έχει και σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες. Πρόκειται για το αναπτυξιακό πρόγραμμα Γιούνκερ, που προβλέπει πόρους 35 δισ. ευρώ. Χθες δόθηκε παράταση στον χρόνο απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-13, που σημαίνει ότι δεν χάνονται κεφάλαια.

Ο Μάριο Ντράγκι άνοιξε χθες «παράθυρο» για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το QE, αλλά από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο εάν «περάσουμε» την αξιολόγηση του φθινοπώρου από τους θεσμούς.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών «τρέχει» και εφόσον όλα πάνε καλά τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί.
Επίσης, το σημαντικότερο είναι η δέσμευση των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, που θα σημάνει μείωση των πληρωμών τόκων και χρεολυσίων των επόμενων ετών και άρα εξοικονόμηση πόρων, που θα μπορούσαν να διατεθούν στην ανάπτυξη.

Οι ευκαιρίες που περιέχει το καλό σενάριο είναι πολλές. Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο. Η νέα κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα. Να αρχίσει το «ξήλωμα» των μέτρων και την κόντρα με τους θεσμούς και να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν προ ολίγων μηνών.