Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
«Πρωταθλήτρια» στην αύξηση της φορολογίας για το 2016 αναδείχθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση «Tax Policy Reforms 2017» του ΟΟΣΑ.
Στην Ελλάδα κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, με τα εισοδήματα και τους φόρους που πληρώνει, συντηρεί 2,8 άτομα του πληθυσμού, που είτε δεν εργάζονται είτε απασχολούνται στο Δημόσιο, με βάση το ΣΕΒ.
Τα ωραία, όμως, δεν τελειώνουν εδώ!
Γιατί, στην Ελλάδα πρέπει να δουλεύουμε 188 ημέρες, έως τις 7 Ιουλίου κάθε έτους, ώστε να γιορτάσουμε την «ημέρα απελευθέρωσης του φόρου», με βάση τα στατιστικά που δημοσίευσε τον Αύγουστο το World Economic Forum.
Και το ερώτημα τελικά είναι, και που δουλεύουμε; Προκοπή δεν βλέπουμε.
Οι στόχοι των εσόδων δεν πιάνονται και αν δεν πιαστεί και αυτός του πλεονάσματος, τότε θα έρθουν και νέα μέτρα το 2018. Φαύλος κύκλος…
Τα έσοδα του Αυγούστου είναι σχεδόν κατά 1,8 δισ. ευρώ κάτω από τον στόχο, ενώ τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης σημαίνουν και «καμπανάκι» για τον Σεπτέμβριο που πρέπει να πληρωθούν ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος, από τα οποία στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν εισπράξεις 2 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, για πρώτη φορά το πρωτογενές πλεόνασμα βρέθηκε κάτω από τον στόχο, καθώς έφτασε τα 3,55 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,573 δισ. ευρώ.
Βέβαια όλοι ελπίζουν ότι φέτος τουλάχιστον απόκλιση δεν θα υπάρξει, καθώς τους τελευταίους τέσσερις μήνες το υπουργείο Οικονομικών αναμένει εισπράξεις περίπου 22 δισ. ευρώ, ώστε να πιαστούν οι στόχοι.
Δηλαδή, πολύ απλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει κάθε μήνα να πληρώνουν περίπου 5,5 δισ. ευρώ.
Τα λόγια είναι ορισμένες φορές περιττά. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τον Αύγουστο είχαμε ρεκόρ ληξιπρόθεσμων χρεών με 2 δισ. ευρώ, ενώ υπό καθεστώς κατασχέσεων είναι 1 εκατ. φορολογούμενοι.
Φυσικά, με όλα αυτά που συμβαίνουν, πώς η Αθήνα να μην είναι και η πιο αγχώδης πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τρίτη πιο αγχώδης πόλη της Ευρώπης.
Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα… και με μπόλικο μαζούτ στις παραλίες…