Skip to main content

Μετρώντας το κόστος μιας καταστροφής

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού
 [email protected]

Η Εύβοια μετράει τις πληγές της, και οι πληγές αυτές ίσως να μην επουλωθούν ποτέ. Χρειάστηκαν μερικές ημέρες για να γίνουν στάχτη περισσότερα από 30.000 στρέμματα του πυκνού και πανέμορφου πευκοδάσους στη Λίμνη, με την πύρινη λαίλαπα να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Δεν είναι η πρώτη φορά -και μάλλον ούτε η τελευταία- που αντικρίζουμε εικόνες βιβλικής καταστροφής. Οι φονικές πυρκαγιές του 2007, που έπληξαν κυρίως την Ηλεία, συγκαταλέγονται μεταξύ των δέκα καταστροφικότερων πυρκαγιών, σύμφωνα με κατάταξη του περιοδικού «Τime», αφανίζοντας 670 χιλιάδες στρέμματα.

Δεν είναι όμως μόνο η ελληνική ύπαιθρος που παραδίδεται στις φλόγες κάθε καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια είναι ολοένα και πιο συχνό το φαινόμενο των συνεχόμενων και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, με τις επικίνδυνες περιόδους για εκδήλωση πυρκαγιών να έχουν αυξηθεί κατά 20% παγκοσμίως, όπως διαπιστώνει σε πρόσφατη μελέτη του το περιοδικό «Νature». Ως αποτέλεσμα, οι περιοχές ανά τον κόσμο που απειλούνται από την πύρινη λαίλαπα έχουν πλέον σχεδόν διπλάσια έκταση. Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την τεράστια πυρκαγιά στην Αλμπέρτα του Καναδά, η οποία αποτελεί την πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας, αφανίζοντας 590.000 εκτάρια (5.900.000 στρέμματα) και έχοντας κοστίσει πάνω από εννέα δισ. δολάρια. Οι πυρκαγιές του 2009 στη Βικτόρια έχουν καταγραφεί ως η χειρότερη φυσική καταστροφή του αιώνα για την Αυστραλία, καίγοντας 1,1 εκατ. στρέμματα. Οικονομικό κόστος; Πάνω από εννέα δισ. δολάρια. Οικολογική καταστροφή; Ανυπολόγιστη.

Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι οι αρχές δαπανούν σχεδόν δύο δισ. δολάρια ετησίως για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ποσό που συχνά αυξάνεται, ειδικά όταν είναι πολλαπλά τα πύρινα μέτωπα. Ήδη η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από τις 22 Ιουλίου στην Καλιφόρνια έχει κάψει πάνω από 170.000 στρέμματα. Το κόστος των φυσικών καταστροφών ανέρχεται ετησίως στα 250 δισ. δολάρια, όπως δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ίσως αυτοί οι αριθμοί να χτυπήσουν «καμπανάκι» στους ειδικούς και τους ηγέτες αυτού του κόσμου για πραγματικά μέτρα προστασίας του οικοσυστήματος.