Skip to main content

Ο… ιός της Ελλάδας

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Ο ελληνικός «ιός» πέρασε μάλλον ανώδυνα από τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων. Τα συμπτώματά του, όμως, έγιναν ιδιαιτέρως αισθητά στην πολιτική σκηνή και δη χωρών που οδεύουν προς τις κάλπες.

Η επώδυνη συμφωνία, στην οποία οδηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές, η διαπίστωση ότι δεν μπορείς να καταγγέλλεις τη λιτότητα και τα μνημόνια, χωρίς να φροντίζεις για αξιόπιστη εναλλακτική και η σκληρή παραδοχή ότι η έξοδος ενός μέλους από τη ζώνη του ευρώ δεν αποτελεί πια ταμπού έκαναν κόμματα, όπως το Podemos στην Ισπανία, να κρατήσουν αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι κι αν όταν ανήλθε στην εξουσία μιλούσαν για  «δύναμη ανατροπής» στην Ευρώπη; Σήμερα, το τελευταίο που θέλουν είναι να ταυτίζονται με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στην Ισπανία το Podemos έχει διολισθήσει στην τρίτη θέση, με περισσότερες από πέντε μονάδες να το χωρίζουν από το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, που φέρονται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ έχουν βελτιωθεί. Δεν είναι, όμως, οι οικονομικές συνθήκες εκείνες που ευνοούν τα δύο παραδοσιακά κόμματα της χώρας.

Η ανεργία άλλωστε, αν και έχει υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι, παραμένει πάνω από το 22%, τα κόκκινα δάνεια έχουν διογκωθεί και οι κατασχέσεις κατοικιών εξακολουθούν να απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Αυτό που φαίνεται να «τρόμαξε» τους Ισπανούς, σύμφωνα με τοπικούς αναλυτές, είναι η εξέλιξη του ελληνικού δράματος.

Στην Πορτογαλία, όπου οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 5 Οκτωβρίου, τα λεγόμενα «αντι-μνημονιακά» κόμματα δεν είχαν ποτέ μεγάλη εκλογική δύναμη. Με τη χώρα να έχει αποδεσμευθεί από τις απαιτήσεις των πιστωτών, αλλά να επιμένει στη γραμμή της λιτότητας, οι Σοσιαλιστές (αξιωματική αντιπολίτευση) προηγούνται με βραχεία κεφαλή του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού. Η ελληνική κρίση βρίσκεται και εδώ στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα δείξει τη χώρα μας ως παράδειγμα προς αποφυγήν. «Η εναλλακτική στον δρόμο που επιλέξαμε εμείς είναι πλέον ξεκάθαρη. Τη βλέπουμε στην Ελλάδα» τόνισε πριν από λίγες ημέρες ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2011, μόλις δύο μήνες αφότου η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών ανακοίνωνε ότι η χώρα θα ακολουθήσει τα βήματα των Ελλάδας και Ιρλανδίας, υπαγόμενη σε μνημόνιο.

Σήμερα το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπόσχεται χαλάρωση της λιτότητας, αλλά με «υπεύθυνα βήματα».

Μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο, κυριαρχούσε στην Ευρωζώνη η αφήγηση για τον «άνεμο της αλλαγής» που έρχεται και θα οδηγήσει σε άλλη κατεύθυνση την Ενωση.

Οι περισσότεροι άλλωστε παραδέχονταν πως η επιμονή σε σκληρές πολιτικές λιτότητας έχει αποτύχει, οδηγώντας σε αναιμική ανάπτυξη, εκρηκτική ανεργία και κοινωνική αναταραχή. Αντ’ αυτού, όμως, φύσηξαν τελικά αέρηδες που έφεραν φουρτούνες.