Skip to main content

Η ευκαιρία και οι κίνδυνοι

Από την έντυπη έκδοση 

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Μετά τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, του αξιόχρεου και των προοπτικών, η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης, για να ενισχύσει το θετικό momentum.

Η κίνηση του ξένου οίκου, που ήρθε μετά τις αναβαθμίσεις της Moody’s και της Standard & Poor’s, δεν διευκολύνει μόνο τις επόμενες, πειραματικού χαρακτήρα, εκδόσεις ομολόγων, που δρομολογούνται για το φθινόπωρο. Αποτελεί ταυτόχρονα -και συνδυαστικά με τις δύο προηγούμενες- μήνυμα προς τους ξένους και εγχώριους επενδυτές ώστε να επαναπροσεγγίσουν την Ελλάδα και να ανακάμψει η επενδυτική δραστηριότητα, η οποία έχει καταρρεύσει από το 2009 και μετά.

Η βελτίωση της αξιολόγησης αποτελεί ένα μήνυμα προς τους επενδυτές, αλλά δεν θα κινητοποιήσει από μόνη της τα επενδυτικά κεφάλαια.

Είναι χρέος της κυβέρνησης να κεφαλαιοποιήσει τις θετικές ειδήσεις, για να ανοίξει νέο κεφάλαιο στην οικονομία και οι βασικές προϋποθέσεις είναι δύο και άμεσες.

Η πρώτη αφορά το άμεσο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Είναι κομβικής σημασίας, όχι επειδή περιέχει σοβαρά ζητήματα σε εκκρεμότητα, αλλά επειδή η άμεση συμφωνία με τους θεσμούς θα εμβαθύνει περαιτέρω το καλό κλίμα στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, όσο νωρίτερα κλείσει τόσο το καλύτερο. Επίσης, θα ενισχύσει τις προσδοκίες για τη διευθέτηση του χρέους, με τις διαδικασίες να εκκινούν μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά την υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017, ο οποίος θα πρέπει να κλείσει χωρίς καμία απώλεια από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ. Μετά την υστέρηση που καταγράφηκε στα έσοδα τον Ιούλιο, το ΥΠΟΙΚ υποχρεούται να κινητοποιηθεί και να καλύψει το κενό, ενώ κρίσιμη ημερομηνία αποτελεί η 29η Σεπτεμβρίου, καθώς την ημέρα εκείνη λήγουν ταυτόχρονα οι προθεσμίες πληρωμής της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Από τον βαθμό ανταπόκρισης των φορολογουμένων θα εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανότητα επίτευξης του στόχου του πλεονάσματος.

Τα παραπάνω αποτελούν το θετικό σενάριο. Υπάρχει, όμως, ως πιθανότητα και η αρνητική εξέλιξη. Να σέρνεται επί μακρόν η συμφωνία με τους θεσμούς, επειδή η ΑΔΕΔΥ δεν θέλει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, και να παραμείνει η υστέρηση στα δημόσια έσοδα.

Στην περίπτωση αυτή, το success story θα περιμένει.