Skip to main content

Η ώρα της κρίσης

Από την έντυπη έκδοση,

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά υποσυστήματα που αντιστέκονται στις αλλαγές, οι επιχειρήσεις καλούνται να επιδείξουν γρήγορα αντανακλαστικά και ικανότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Η μάχη που έχει ξεκινήσει δεν είναι εύκολη και ακολουθεί έπειτα από μακρά περίοδο κρίσης και εφαρμογής αμυντικής τακτικής, που τους έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες φθορές. Σε αυτό το δύσκολο στάδιο, το στοίχημα είναι η επιβίωσή τους. Αναμφισβήτητα, όμως, στη νέα αγορά που διαμορφώνεται θα επικρατήσουν οι καλύτερες.

Η υπέρβαση του εμποδίου των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους, απαιτεί στρατηγική και διοίκηση από ικανούς επικεφαλής, στελέχη και θεσμικούς εκπροσώπους. Μέχρι στιγμής, μετά την επιβολή των capital controls, το 97% των εταιρειών έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στις πληρωμές και τις εισπράξεις τους, το 64% στην παραγωγή και τη διακίνηση των προϊόντων και το 69% στις εξαγωγές. Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα στις εισαγωγές.

Η ελληνική οικονομία εισάγει αγαθά αξίας άνω των 40 δισ. τον χρόνο, οπότε χρειάζονται διαθέσιμα περίπου 150 εκατ. ευρώ την ημέρα για εισαγωγές. Από τις 27/6 έως τις 24/7 το ποσό που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου κυμάνθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα των αναγκών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων έχει καταγραφεί να παρακολουθεί μουδιασμένο τις εξελίξεις, μην μπορώντας να αντιδράσει και να αναζητήσει λύσεις. Ενα μέρος αυτών προσανατολίζεται στην αποχώρηση από την ελληνική αγορά. Από την άλλη πλευρά, ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων αναζήτησε και διεκδίκησε λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Επιχειρηματικά η χρονιά έχει καταστραφεί και αυτό δεν έγινε από μόνο του.

Τα χρόνια της ύφεσης που πέρασαν, παίδεψαν, αλλά δεν δίδαξαν όσο θα έπρεπε, μιας και παρέμεινε όρθιο έστω και υποβασταζόμενο το σαθρό μέρος του οικονομικού οικοδομήματος. Ηρθε η ώρα, λοιπόν, να πέσουν τα υποστυλώματα του κάθε είδους παραπήγματος, που δεν εξυπηρέτησαν ποτέ καμία πολιτική ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας. Αντίθετα, εμπόδισαν να δημιουργηθούν πιο υγιή επιχειρηματικά σχήματα και ταυτόχρονα περιόρισαν τον ορίζοντα νέων, σύγχρονων και μικρών επιχειρήσεων. Να τελειώνουμε με τις τακτικές του παρελθόντος της διακίνησης αέρα κοπανιστού. Μετά τα capital controls, τα μέτρα εξομάλυνσης της λειτουργίας της αγοράς και της ροής του εξωτερικού εμπορίου, που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24/7/15 στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ένα θετικό γεγονός. Οπως και οι κινήσεις που φαίνεται πως δρομολογούνται μέχρι το τέλος του 2015.

Οι επιχειρηματικές απώλειες πια είναι μεγάλες και αυξάνουν. Το ζήτημα είναι να βοηθηθούν και να κερδίσουν οι επιχειρήσεις με υγιείς οικονομικές θέσεις, δυνατές ομάδες διοίκησης και στρατηγική διεθνών προδιαγραφών. Είναι οι επιχειρήσεις που μπορούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να δημιουργήσουν υπεραξία για τις ίδιες και το οικονομικό και κοινωνικό σύνολο.