Skip to main content

Το διεθνές στοίχημα της τεχνητής νοημοσύνης

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Δεν είναι τυχαίο που έχει ξεσπάσει τόσο μεγάλος θόρυβος γύρω από κάποιους τεχνολογικούς γίγαντες της Κίνας, με κατηγορίες από πλευράς της Ουάσιγκτον για κατασκοπεία. Ας μην ξεχνάμε ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έχει ήδη αρχίσει με έναν αγώνα δρόμου ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, ειδικά στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. 

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε σε πάνελ κατά τη διάρκεια του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, οι πλέον καινοτόμες και προηγμένες τεχνολογικά χώρες τείνουν να κυριαρχούν στη διεθνή γεωπολιτική. Στη διάρκεια της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης, τον 18ο και 19ο αιώνα, η ατμομηχανή έδωσε ώθηση στη βρετανική αυτοκρατορία και βοήθησε τη μετάβαση από τις αγροτικές στις βιομηχανικές οικονομίες. Στη δεύτερη βιομηχανική επανάσταση, οι ΗΠΑ κέρδισαν προβάδισμα χάρη στην ενέργεια, στη μαζική παραγωγή και στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση, που καθοδηγήθηκε ψηφιακά από τις ΗΠΑ, ήταν αυτή των υπολογιστών, του Internet και της τεχνολογίας πληροφορικής. Kαι τώρα, η Κίνα, έχοντας μάθει από την ιστορία τι χρειάζεται για να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη, εμφανίζεται αποφασισμένη να κυριαρχήσει στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που σηματοδοτείται από τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία και κβαντική υπολογιστική. 

Για τον σκοπό αυτό το Πεκίνο έχει ρίξει όλο το βάρος στην έρευνα και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Έως τα τέλη του 2017 οι Κινέζοι επενδυτές στον χώρο του επενδυτικού κεφαλαίου έριξαν τόσο χρήμα σε startups του κλάδου τεχνητής νοημοσύνης, αντιπροσωπεύοντας το 48% της παγκόσμιας χρηματοδότησης στην τεχνητή νοημοσύνη, υποσκελίζοντας για πρώτη φορά τις ΗΠΑ. Και ενώ οι υπόλοιποι ηγέτες στο Νταβός ζήτησαν είτε «ενιαία ψηφιακή αγορά σε επίπεδο Ε.Ε.» είτε διεθνή συνεργασία στο θέμα εποπτείας της τεχνολογίας, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης μίλησε για ανάγκη σεβασμού στις ανεξάρτητες επιλογές των μοντέλων διαχείρισης της τεχνολογίας και στις πολιτικές που ακολουθεί κάθε χώρα. 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να αναφερθεί και η ετήσια έρευνα της PwC που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στο Νταβός. Φέτος, 1.400 διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων ανά τον κόσμο κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν η τεχνητή νοημοσύνη ή το Internet θα έχουν το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Ένα 84% των Κινέζων στοιχημάτισε στην τεχνητή νοημοσύνη, όταν μόλις το 38% των Αμερικανών ανταγωνιστών τους συμφώνησε σε αυτό. Επίσης, ένα 25% των Κινέζων στελεχών επιχειρήσεων ανέφερε ότι έχει ήδη χρησιμοποιήσει ευρέως την τεχνητή νοημοσύνη, συγκριτικά με το μόλις ένα 5% των Αμερικανών.