του Στράτου Στρατηγάκη
Mαθηματικού – ερευνητή
Οι πιο περιζήτητες σχολές είναι δύσκολο να προσδιοριστούν γιατί η επιλογή τους εξαρτάται από τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει ο καθένας. Σ’ αυτή την έρευνα χρησιμοποιήσαμε ως κριτήριο επιλογής τη διαφορά των πρώτων προτιμήσεων από τον αριθμό των εισακτέων όχι στο σύνολό του, αλλά στο 90% των θέσεων, που αποτελούν τις θέσεις που διεκδικούν όσοι εξετάστηκαν στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2015. Βλέπουμε, λοιπόν, στον πίνακα ότι η Νομική Αθήνας αποτελούσε την 1η προτίμηση, δηλαδή ήταν η σχολή των ονείρων, 2.173 υποψηφίων, ενώ οι προσφερόμενες θέσεις για την κατηγορία του 90% ήταν 378. Η διαφορά ήταν 1.795 υποψήφιοι, δηλαδή τόσοι ήταν οι υποψήφιοι που δεν πραγματοποίησαν το όνειρό τους. Ένα μέρος από αυτούς μπορεί να πέτυχαν στη Νομική της Θεσσαλονίκης ή της Κομοτηνής πραγματοποιώντας μέρος του ονείρου τους, αφού πέτυχαν τη σχολή που ήθελαν, αλλά όχι την πόλη, πράγμα πολύ σημαντικό ιδιαίτερα τώρα στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Οι υπόλοιποι συμβιβάστηκαν με κάτι άλλο.
Σε επτά τμήματα η διαφορά του αριθμού των υποψηφίων που είχε δηλώσει τη σχολή ως πρώτη προτίμηση από τον αριθμό των θέσεων που τους αναλογούσε ήταν μεγαλύτερη του 1.000. Ανάμεσα σ’ αυτά τα τμήματα, που αποτελούν και τα πιο περιζήτητα, συγκαταλέγεται και το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Αθήνας και μάλιστα στην 4η θέση. Βλέπουμε ότι μια από τις 108 θέσεις που αναλογούν στην κατηγορία του 90% είχαν όνειρο σπουδών 1.168 υποψήφιοι αριθμός μεγαλύτερος από το δεκαπλάσιο των προσφερομένων θέσεων. Αντίστοιχα ισχύουν και για το τμήμα της Θεσσαλονίκης.
Πέρα από τις αναμενόμενες παρουσίες στον πίνακα όπως είναι οι Ιατρικές Νομικές και οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί του ΕΜΠ βλέπουμε και τα Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης να αποτελούν την πρώτη επιλογή πολλών υποψηφίων, αλλά και τη Γεωπονία της Θεσσαλονίκης.
Το τμήμα Βιολογίας Αθήνας αποτελεί το όνειρο 753 υποψηφίων, ενώ δέχεται μόνο 99 φοιτητές από την κατηγορία του 90%. Τα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης αποτελούν το όνειρο πολλών υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης, ενώ από τις Οικονομικές Σχολές στον πίνακα συναντάμε τη Λογιστική και Χρηματοοικονομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης και το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας.
Τον πίνακα συμπληρώνει και το τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας, που ανήκει στα πλέον περιζήτητα τμήματα με 627 υποψηφίους να ονειρεύονται μία από τις 94 θέσεις του.
Ο πίνακας των πλέον περιζήτητων σχολών αποτελείται από 15 τμήματα της Αθήνας και 10 τμήματα της Θεσσαλονίκης, όχι γιατί αυτά είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα τμήματα άλλων πόλεων, αλλά για λόγους πληθυσμιακούς συγκεντρώνουν τόσες πολλές πρώτες προτιμήσεις. Μη συγχέουμε την αξία των τμημάτων και το επίπεδο σπουδών τους με τη ζήτηση. Πρόκειται για τελείως διαφορετικές έννοιες.