Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
«Δύο ήταν τα ανησυχητικά συμπεράσματα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Forum του Νταβός. Το δεύτερο είναι πως η πολιτική δεν έχει στην πραγματικότητα συγκεκριμένες προτάσεις για διέξοδο από την κρίση».
«Το Νταβός έδειξε ότι η παγκόσμια οικονομική ελίτ προχωρά στα τυφλά» σημειώνει η «Suddeutsche Zeitung». «Δεν πρόκειται κανείς μας να κερδίσει το μέλλον εάν το αφήσει στα χέρια των πρωταγωνιστών του σήμερα, οι οποίοι -όπως φαίνεται- δεν έχουν καμία μακροπρόθεσμη στρατηγική».
«Στο συγκεκριμένο, καυτό ζήτημα, πώς θα βγει η παγκόσμια οικονομία από την κρίση, επικράτησε αμηχανία» διαπιστώνει και η ελβετική «Neue Zurcher Zeitung». «Οποιος ανέμενε μια συγκεκριμένη γραμμή ή συγκεκριμένες προτάσεις απογοητεύτηκε. Ακόμη και στα επίκαιρα πολιτικά θέματα, Εγγύς Ανατολή, κλίμα, φτώχεια, είχε κανείς την εντύπωση ότι από τα ίδια πρόσωπα έπαιρνε τις ίδιες απαντήσεις, άκουγε τα ίδια επιχειρήματα όπως πριν από δύο ή τρία ή τέσσερα χρόνια».
Τούτα αφορούσαν το Νταβός του 2009, η κρίση μόλις είχε σκάσει και το φεγγάρι ήταν στη χάση. Αποδείχτηκε ότι δεν προχωρούσαν στα σκοτεινά. Είχαν λύσεις, τις οποίες η πλειονότητα τις έμαθε πολύ αργότερα, όταν κατέπλευσαν δύο κότερα, της λιτότητας και της ευρωπαϊκής ορθότητας.
Ορθόν είναι ότι το παρόν επιφυλάσσει πολλά ερωτήματα, αν και οι εκλεκτοί φιλοτεχνούν το μέλλον, την 4η βιομηχανική επανάσταση, που δεν υπόσχονται ότι θα είναι και θαυμάσια κατάσταση. Τουλάχιστον για τα 7 εκατ. χαμένων, που θα δουν βαριά τα τρένα να φέρνουν το χειμώνα και τη νύχτα από τα ξένα.
Ξένο και μακρινό; Οσο και η μακροζωία, για την οποία συζητούν, και δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για τις συνέπειές της στην οικονομία. Πώς το λέει η «Corriere della Sera»; «Θα πρέπει να επεκτείνουμε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 79 με 82 χρόνια – από εκεί και μετά δεν αλλάζουν και πολλά στον οργανισμό». Αλλάζουν στον σχεδιασμό και χάνεις τον λογαριασμό.
Ηρθαν τ’ «αύρια» να διώξουν τα «σήμερα» και τ’ ασφαλιστικά είναι εφήμερα.