Skip to main content

Αντικρουόμενα μηνύματα

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Δύσκολοι καιροί, δύσκολες και οι αποφάσεις για επενδύσεις. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επενδυτές και συναλλασσόμενοι υπέστησαν αρκετή σύγχυση από τις δηλώσεις κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις αγορές να προεξοφλούν ότι φθάνει το τέλος του φθηνού χρήματος. Το «ταρακούνημα» έγινε αισθητό και στην αγορά κρατικού χρέους, όπου οι αποδόσεις ακολούθησαν την ανιούσα τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω αυξανόμενων φημολογιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αναδιπλώσει την άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική της και η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε «επιθετικές» επιτοκιακές αυξήσεις μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που υποβαθμίστηκε από την πρόεδρό της Τζάνετ Γέλεν. 

Όμως, ακόμη και μέσα σε αυτό το περιβάλλον του φόβου και της αβεβαιότητας αναφορικά με τις νομισματικές πολιτικές που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, το κόστος δανεισμού έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά από τα δύσκολα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο, του οποίου η απόδοση απέχει σήμερα παρασάγγας από τα δυσθεώρητα ύψη στα οποία βρισκόταν μόλις πριν από λίγα έτη, «παίζοντας» στην περιοχή κάτω του 5,5%. Εντυπωσιακή βελτίωση παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες αποδόσεις στην περιφέρεια του ευρώ. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για έξοδο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις αγορές, με έντονη κινητικότητα στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα αντλήθηκαν περίπου 15 δισ. ευρώ από ομολογιακές εκδόσεις του ευρώ, με το ποσό αυτό να προβλέπεται ότι θα υπερβεί τα 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. 

Εντυπωσιακή ήταν και η χθεσινή απόφαση της Πορτογαλίας να βγει στις αγορές με ομόλογο διάρκειας 28 ετών, το πρώτο τόσο μεγάλης διάρκειας από το 2009, με την αποδοχή του από τους επενδυτές να συνιστά «ψήφο» εμπιστοσύνης στη Λισαβόνα. Το θετικό αυτό κλίμα για ομολογιακές εκδόσεις αγγίζει και την Ελλάδα, με τις πληροφορίες να μιλούν για επικείμενη έξοδο στις αγορές. Στην κατεύθυνση αυτή, το ενδεχόμενο ελληνικό εγχείρημα ενισχύεται από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων εντόκων γραμματίων και την είσοδο ξένων επενδυτών στη συγκεκριμένη έκδοση, καθώς και την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.