Από την έντυπη έκδοση
Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]
Χωρίς αξιόπιστο δημόσιο τομέα δεν μπορείς να φτιάξεις κράτος. Και εάν μέχρι σήμερα δεν είχαμε ποτέ σοβαρό κράτος, ένας από τους λόγους είναι ο τρόπος λειτουργίας του Δημοσίου, που είναι απόλυτα και εσαεί πελατειακός, σε βαθμό εξοργιστικό. Δύο τελευταία ενδεικτικά παραδείγματα είναι, πρώτον, το μποϊκοτάζ της αξιολόγησης των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης και δεύτερον, η υπόθεση των περίπου 2.450 υπαλλήλων που προσλήφθηκαν, με αποδεδειγμένα πλαστά δικαιολογητικά, στη δεκαετία του 2000, αλλά μας στοιχειώνει ακόμη.
Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους για να προχωρήσει η αξιολόγηση των υπαλλήλων στο Δημόσιο, αφού η διαδικασία που είχε δρομολογήσει μπλοκάρει, σύμφωνα με το υπουργείο, μετά από συστάσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς τους προϊσταμένους των υπηρεσιών να μην παραλαμβάνουν τα έντυπα αξιολόγησης! Μια αξιολόγηση φέρνει ανατροπές, τις οποίες προφανώς δεν τις θέλουν οι θιγόμενοι. Ωστόσο, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, αλλά την ολοκλήρωσε μόνο το υπουργείο Τουρισμού και για τα υπόλοιπα πάμε για Ιούλιο και βλέπουμε.
Πιο σοβαρή είναι η άλλη υπόθεση, η οποία προέκυψε από την κόντρα της ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί) και της ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία). Αφορά 2.450 άτομα τα οποία προσλήφθηκαν στη δεκαετία του 2000 σε διάφορους τομείς του Δημοσίου, αλλά διαπιστώθηκε πως είχαν πλαστούς -και άρα παράνομους- τίτλους σπουδών, από 18 ιδιωτικά ΤΕΕ σε όλη τη χώρα. Ξεγέλασαν έτσι και το ΑΣΕΠ και τους συνυποψηφίους τους. Ας έρθουμε στη θέση του διαγωνιζόμενου που είχε κανονικό βαθμό 17 και έχασε τη θέση από αυτόν που εμφάνισε πλαστό τίτλο με 20άρι.
Σε μια στοιχειωδώς ευνομούμενη πολιτεία, η επιλογή είναι μία. Εδώ, το ελληνικό κράτος εμφανίζεται εξαιρετικά επιεικές. Το 2007 ψηφίστηκε ο νόμος 3577/2007, ο οποίος προέβλεπε τη διεξαγωγή εξετάσεων για τους κατόχους των παράνομων τίτλων. Όμως η διάταξη του νόμου ακόμη ΔΕΝ εφαρμόστηκε. Πέρυσι ενισχύθηκε ο ν.3577/07, εξαγγέλθηκαν οι εξετάσεις, αλλά τίποτα. Υπό την πίεση και της τρόικας δρομολογείται νέα διάταξη, η οποία θα ορίσει τις εξετάσεις των προσληφθέντων με πλαστά δικαιολογητικά. Όμως αυτό προκαλεί την αντίδραση των συνδικαλιστών, οι οποίοι μιλούν για ανθρώπους που «κινδυνεύουν» να απολυθούν. Προφανώς υπάρχουν πλείστες άλλες παθογένειες στον δημόσιο τομέα, αλλά αυτές οι δύο υπερβαίνουν τα όρια. Και επειδή μόνοι μας, επί 196 συναπτά έτη, αποδείξαμε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε τάξη στο Δημόσιο, δυστυχώς οι προσδοκίες για το αυτονόητο εναποτίθενται στην τρόικα.