Skip to main content

Πίσω από το «Kung Flu» του Τραμπ

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Δεν θα περίμενε κανείς από έναν πρόεδρο και μάλιστα της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη να διακινεί θεωρίες συνωμοσίας κατά πολιτικών αντιπάλων ή ακόμη και άλλων χωρών, να χρησιμοποιεί ανοιχτά ρατσιστικές αναφορές κατά της Κίνας και να αντιπαρατίθεται με όρους καυγά στα σόσιαλ μίντια. Αλλά από τον Ντόναλντ Τραμπ περιμένουμε όλα τα παραπάνω. 

Μας έχει αποκαλύψει πλήρως το «εγχειρίδιο του ισχυρού ηγέτη», όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται. Θα έλεγε πάντως κανείς ότι η πρόσφατη αναφορά του στον Covid-19 ως «Kung flu», σε ακόμη μία προσπάθεια να στοχοποιήσει την Κίνα, περισσότερο από κάθε τι άλλο μαρτυρά αδυναμία. 

Εδώ και καιρό είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο «κινεζικός ιός» ή «ιός της Βουχάν». Τι τον έκανε να επιστρέψει στην παλιά του συνήθεια ανεβάζοντας μάλιστα κι άλλο τους τόνους; Πιθανόν οι δημοσκοπήσεις. Αυτές αποκαλύπτουν ότι για να μείνει στον Λευκό Οίκο πρέπει να ξανακερδίσει παραδοσιακούς υποστηρικτές του, που του γυρίζουν την πλάτη. Μεταξύ αυτών και οι άνδρες άνω των 65 ετών, που θεωρούν ανεπαρκή τον χειρισμό της κρίσης του νέου κορωνοϊού. 

Δημοσκόπηση της Quinnipiac των εγγεγραμένων ψηφοφόρων της Φλόριντα έδειξε ότι οι άνω των 65 ετών στρέφονται σε ποσοστό 52% στον Μπάιντεν και σε ποσοστό 42% στον Τραμπ. Το 2016 ο Τραμπ είχε κερδίσει στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στη Φλόριντα με 17 μονάδες διαφορά από την Χίλαρι Κλίντον. Στο Γουινσκόνσιν έρευνα του Marquette University Law School έδειξε τον Μπάιντε να προηγείται κατά μία μονάδα στην ομάδα άνω των 65 ετών και με 15 μονάδες στην ομάδα 45-64 ετών. Στην Πενσιλβάνια και στο Μίσιγκαν- επίσης κρίσιμες πολιτείες για την εκλογική μάχη ο πρόεδρος βλέπει την πλάτη του αντιπάλου του σε ψηφοφόρους άνω των 65 ετών. 

Θα τους ξανακερδίσει λέγοντάς τους πως για τη φονική πανδημία φταίνε οι Κινέζοι; Ο ίδιος φαίνεται να το πιστεύει ή τουλάχιστον να το ελπίζει.