Skip to main content

Μια διάσωση δεν φέρνει την άνοιξη

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού 
[email protected]

Τι μπορείς να αγοράσεις στην Ισπανία με ένα ευρώ; Μια… τράπεζα. Τόσο πλήρωσε η Santander για την εξαγορά της Banco Popular, του έκτου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας.

Η εξαγορά έσωσε την Popular από το χείλος της καταστροφής, δίνοντας τέλος στις ημέρες αγωνίας, που είχαν οδηγήσει τη μετοχή της σε ιστορικό ναδίρ και τους φοβισμένους καταθέτες σε μαζικές αναλήψεις των οικονομιών τους. Ανεπιβεβαίωτες φήμες ανέβαζαν τις εκροές καταθέσεων στα 18 δισ. ευρώ, με δύο δισ. μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Με τη διάσωση της Popular, Μαδρίτη, αλλά και Βρυξέλλες απέφυγαν τον κίνδυνο ενός πανικού, που θα μπορούσε πολύ εύκολα να εξαπλωθεί εκτός ισπανικών συνόρων, παρασύροντας και άλλες τράπεζες που θεωρούνται αδύναμοι κρίκοι, όπως οι ιταλικές.

Η αναγκαστική πώλησή της αποφασίσθηκε εν μια νυκτί και ενορχηστρώθηκε με τη βοήθεια του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), αποτελώντας ουσιαστικά την πρώτη περίπτωση εφαρμογής των αυστηρότερων κανονισμών αντιμετώπισης προβληματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς τη συμμετοχή των φορολογουμένων.

Το… μάρμαρο κλήθηκαν να πληρώσουν οι επενδυτές, με τους μετόχους και ομολογιούχους τίτλων μειωμένης εξασφάλισης της Popular να επωμίζονται ζημίες 3,3 δισ. ευρώ.

Μέσα σε έξι μόλις ώρες, το SRB ακύρωσε τις επενδύσεις τους, παραδίδοντας την Popular -που ιδρύθηκε πριν από 91 χρόνια και κάποτε αποτελούσε την πιο αποδοτική τράπεζα της Ευρώπης- στον «κολοσσό» Santander.

Για τη Μαδρίτη δεν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου, ειδικά από τη στιγμή που είναι νωπές ακόμη οι μνήμες του μνημονίου των 40 δισ. ευρώ που είχε υπογράψει στην εποχή της κρίσης χρέους για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος. Ούτε για τις Βρυξέλλες, που έδρασαν με γρήγορα ανακλαστικά.

Οι ευρωπαϊκές αρχές ευελπιστούν ότι η διάσωση-αστραπή της Popular θα αποτελέσει παράδειγμα για τη διαχείριση παρόμοιων περιπτώσεων, αποφεύγοντας καθυστερήσεις και πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Μια διαφορετική όμως ανάγνωση των γεγονότων δείχνει ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη καταφέρει να κλείσει τις «πληγές» της κρίσης χρέους, παρά την πρόοδο και τα βήματα προς την τραπεζική ενοποίηση.

Και παρότι η οικονομία γύρισε σελίδα, επιστρέφοντας στην ανάπτυξη, δεν έχει ακόμη δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ένα πρόβλημα που προσεγγίζει το ένα τρισ. ευρώ.