Του Στράτου Στρατηγάκη
Mαθηματικού – ερευνητή
[email protected]
Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι φοιτητές που παίρνουν μετεγγραφή σε αντίστοιχη σχολή άλλης πόλης για οικονομικούς, κοινωνικούς ή λόγους υγείας.
Συνολικά ένας στους δύο υποψηφίους που υπέβαλε αίτηση πήρε μετεγγραφή. Στις σχολές Αθήνας Θεσσαλονίκης και Πάτρας οι θέσεις καλύφθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Κάποιες σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων στις οποίες έμειναν κενές θέσεις μετεγγραφομένων έχουν λογική εξήγηση, όπως για παράδειγμα η Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης που είναι αντίστοιχη μόνο με την Οδοντιατρική Αθήνας που έχει υψηλότερη βάση, που σημαίνει ότι όσοι ήθελαν μετεγγραφή από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσαν να είχαν περάσει εξαρχής στη Θεσσαλονίκη.
Βρέθηκε, όμως, ένας φοιτητής και πήρε μετεγγραφή. Το ίδιο έγινε και με τους Χημικούς Μηχανικούς της Πάτρας.
Από τα αντίστοιχα τμήματα, λοιπόν, μένουν κενές θέσεις σε αυτό που έχει τη χαμηλότερη βάση, σε όποια πόλη και αν βρίσκεται.
Στις υπόλοιπες πόλεις πέρα από τις τρεις μεγαλύτερες έμειναν κενές θέσεις, αλλά όχι σε όλες τις πόλεις και όλες τις σχολές. Για παράδειγμα στο Παιδαγωγικό στα Ιωάννινα, στο Οικονομικό στο Βόλο δεν έμεινε καμία κενή θέση.
Από την άλλη σε κάποιες πόλεις που έμειναν κενές θέσεις θα μπορούσαν να πάρουν μετεγγραφή και όσοι δεν συγκέντρωναν κανένα μόριο για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους. Και πράγματι κάποιοι πήραν μετεγγραφή με μηδέν μόρια, ανέλπιστα ίσως.
Το θέμα είναι να δούμε αν από τα αποτελέσματα παρατηρηθούν προβλήματα, γιατί αν αυτό το σύστημα δημιουργεί τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τότε θα πρέπει να καθιερωθεί και να μην αλλάξει ξανά.