Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Μία ακόμη τρομοκρατική ενέργεια από το Ισλαμικό Κράτος συγκλόνισε χθες, αυτή τη φορά την Κωνσταντινούπολη, με δέκα νεκρούς και 15 τραυματίες.
Οι επιθέσεις που πραγματοποιεί το Ισλαμικό Κράτος και τα παρακλάδια του δεν έχουν στόχο συγκεκριμένα κράτη ή εθνικά σύμβολα, σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο αδιακρίτως…
Δεν προβάλλουν καν αιτήματα, όπως γινόταν στο παρελθόν με εξίσου αιματηρές τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες είχαν μια κάποια «λογική».
Στο Ισλαμικό Κράτος, από ό,τι αποδεικνύεται, πόνταραν όλο και περισσότεροι τελευταία, αρκετοί από τους περιφερειακούς παίκτες στην περιοχή, οι οποίοι δεν ήθελαν η «αραβική άνοιξη» και οι εξεγέρσεις των αραβικών λαών να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση…
Μεταξύ αυτών βέβαια συγκαταλέγεται και το καθεστώς της Αγκυρας, όπως έδειξε η εκπορευόμενη εκ Μόσχας πρόσφατη βροχή αποκαλύψεων για την ενίσχυση ποικιλοτρόπως των μαχητών του ISIS.
Η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποίησε μάλιστα την περσινή τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα την ώρα φιλειρηνικής διαδήλωσης, ως άλλοθι για να εξαπολύσει νέο πογκρόμ κατά αριστερών οργανώσεων και Κούρδων ακτιβιστών, χωρίς ποτέ να μάθουμε την πολιτική ταυτότητα των υπόπτων που έχουν συλληφθεί για την ενέργεια αυτή.
Η κυβέρνηση Ερντογάν εξαπολύει κατά καιρούς στα λόγια πόλεμο κατά του ISIS, ενώ στην πράξη εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων.
Ο «Φρανκενστάιν» που δημιούργησαν οι περιφερειακοί ανταγωνισμοί πάνω στο πτώμα της «αραβικής άνοιξης» εκδικείται…
Χθες συμπτωματικά δημοσιοποιήθηκε έρευνα σύμφωνα με την οποία σχεδόν ένας στους δέκα Τούρκους δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση το Ισλαμικό Κράτος και πάνω από το 5% συμφωνεί με τις ενέργειες των τζιχαντιστών.
Στην έρευνα, που τιτλοφορείται «Αποτύπωση των κοινωνικών τάσεων στην Τουρκία» και έγινε τον Νοέμβριο από ένα ινστιτούτο που εδρεύει στην Αγκυρα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.500 ανθρώπων απ’ όλη τη χώρα, το 9,3% είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και το 5,4% ότι στηρίζει τη δράση του.
Σχεδόν οι δύο στους δέκα (ποσοστό 21%) απάντησαν ότι το Ι.Κ. εκπροσωπεί το Ισλάμ, ενώ το 8,9% πιστεύει ότι η οργάνωση αποτελεί «χώρα» ή «κράτος».
Το ποσοστό συμπάθειας προς το Ι.Κ. στην Τουρκία κάθε άλλο παρά μικρό είναι, με δεδομένο ότι τουλάχιστον εκεί δεν υπάρχει η δικαιολογία των επεμβάσεων της Δύσης και η εισβολή στο Ιράκ.
Πότε θα τελειώσει όλο αυτό; Δύσκολο να αποφανθεί κανείς, βλέποντας σαν τη Λερναία ύδρα τον ισλαμικό εξτρεμισμό να γίνεται κάθε φορά ακόμη πιο επικίνδυνος.