Skip to main content

Το μάθημα της Ελβετίας

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Εισφέρουν στην οικονομία με 3,6 δισ. ελβετικά φράγκα ομοσπονδιακό φόρο, πλέον 2 δισ. φόρο στα καντόνια, ενώ έχουν δημιουργήσει περίπου 150.000 θέσεις εργασίας. Είναι οι περίπου 24.000 εταιρείες προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης, που εδρεύουν στην Ελβετία. Κάποια εκ των 26 καντονιών δεν επιβαρύνουν τις ξένες εταιρείες με κανένα επιπρόσθετο φόρο από το 7,8% που επιβάλλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Έτσι φορολογούνται στα καντόνια με συντελεστές από 7,8% ως 12%, έναντι 12% ως 24% των ελβετικών εταιρειών.

Η Ε.Ε. -η υποκρισία λιώνει σαν φοντί, καθότι οι πολυεθνικές δεν καταβάλλουν σχεδόν σε καμία χώρα της Ε.Ε. τον προβλεπόμενο φορολογικό συντελεστή- και ο ΟΟΣΑ ήταν και είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την ελβετική πρακτική και ζητούν επιμόνως την κατάργησή της.

Οι Ελβετοί προ διετίας ερωτήθηκαν σε δημοψήφισμα και υπεραμύνθηκαν της διατήρησης των «δώρων» σε ξένους επενδυτές. Πλέον, περίπου τα 2/3 των Ελβετών θέλουν να μπει ένα τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή.

Το 62% δηλώνει ότι θα ψηφίσει υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης στο δημοψήφισμα της 19ης Μαΐου, ενώ το 2017 είχε απορρίψει με 59% κάτι ανάλογο, θεωρώντας ότι οι αλλαγές δεν θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, αλλά τους πολίτες, μειώνοντας τα συνολικά φορολογικά έσοδα των καντονιών.

Τι άλλαξε μέσα σε δύο χρόνια και βλέπουν διαφορετικά -επί του παρόντος δημοσκοπικά- οι Ελβετοί τα φορο-σαλόνια; Η χώρα κινδυνεύει να μπει στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. με τους φορολογικούς παραδείσους. «Είναι θέμα υπαρξιακό να διατηρήσουμε τη θέση μας ως κέντρο επιχειρηματικό» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Ποιο είναι λοιπόν το plan b για τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελβετικής οικονομίας;

Πελέκημα των επίμαχων προνομίων, με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών όλων των ελβετικών εταιρειών. Για να μην υπάρχει ο φόβος ότι οι εταιρείες θα επωφεληθούν σε βάρος των φορολογουμένων, θα αυξηθεί η συνεισφορά τους στο ασφαλιστικό σύστημα κατά 2 δισ. δολ.

Το μάθημα της Ελβετίας; Σταθερά άμεση δημοκρατία και ευελιξία.