Από την έντυπη έκδοση
Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]
Η πανηγυρική ατμόσφαιρα του Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας επισκίασε δύο βασικές και αλληλένδετες παραμέτρους της επικείμενης συμφωνίας.
Πρόκειται για τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ, καθώς και τη ρύθμιση για την απομείωση του δημόσιου χρέους.
Είναι οι παράμετροι, από τη διευθέτηση των οποίων θα καθοριστεί το αν και το πώς θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν αγγίχθηκαν κατά τη χθεσινή κουβέντα, καθώς ο βασικός στόχος ήταν να κλείσουν τα μεγάλα και επώδυνα θέματα που αφορούσαν στα μέτρα της διετίας 2019-20.
Είναι το πακέτο που προκάλεσε μια «χαρμολύπη» στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς από τη μια χάρηκε για το προσύμφωνο, από την άλλη «τα μέτρα στενοχωρούν τον ελληνικό λαό».
Η απουσία από το τραπέζι του Eurogroup του χρέους και των πλεονασμάτων ήταν διαδικαστικό ζήτημα, όπως εξήγησε ο Γ. Ντέισελμπλουμ, λέγοντας πως το θέμα αυτό, που είναι πολιτικό, θα αντιμετωπιστεί όταν θα γίνουν γνωστά όλα τα στατιστικά δημοσιονομικά στοιχεία στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.
Ωστόσο, το ΔΝΤ με την ανακοίνωσή του έσπευσε να υπενθυμίσει την «παράλειψη» και να επισημάνει πως η τεχνική συμφωνία για τα μέτρα θα ακολουθηθεί «από συζητήσεις με τις χώρες της Ευρωζώνης για να εξασφαλιστούν ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις για μια αξιόπιστη πολιτική για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του χρέους, προτού παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ».
Αυτή η φράση «για να εξασφαλιστούν ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις για μια αξιόπιστη πολιτική για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του χρέους…» δεν είναι ό,τι καλύτερο, δεδομένου ότι φαίνεται πως το ΔΝΤ μπορεί να αρκεστεί σε «διαβεβαιώσεις», αντί για τον προσδιορισμό από τώρα των παρεμβάσεων.
Προφανώς, πρόκειται για μια παρασκηνιακή συμφωνία Ουάσιγκτον – Βερολίνου, που θα οδηγήσει σε μια δέσμευση αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους από τους Ευρωπαίους, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στη γερμανική κυβέρνηση εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά και να εκταμιευθεί η δόση για τις πληρωμές των χρεολυσίων του Ιουλίου.
Ωστόσο, η ρύθμιση για το χρέος, εάν οριστικοποιηθεί τώρα, αλλά και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεν θα είναι η καλύτερη για την Ελλάδα. Μια πιθανή εξέλιξη είναι το περίγραμμα να ανακοινωθεί τώρα και η εξειδίκευσή της να γίνει το φθινόπωρο.
Είναι σαφές πως στο Eurogroup της Μάλτας δεν τελειώσαμε. Αντίθετα, τώρα αρχίζουμε.