Skip to main content

Από τον Γκόγια στο «Τime» η αλήθεια ξεψυχάει

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
 [email protected]

Οι «Συμφορές του Πολέμου» είναι μια σειρά χαρακτικών που φιλοτέχνησε ο Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης Φρανθίσκο Γκόγια (1746-1828). Τα πρώτα 47 απεικονίζουν τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στους στρατιώτες και τους πολίτες, τα έργα από το Νο. 48 μέχρι και το Νο. 64 καταγράφουν τα αποτελέσματα του λιμού και οι τελευταίες 17 πλάκες αντικατοπτρίζουν την έντονη απογοήτευση των φιλελεύθερων, τις «συμφορές της ειρήνης», γιατί σε περίοδο πολέμου το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια.

Στην πλάκα 79 «Η αλήθεια πέθανε», στην 80 «Θα αναστηθεί;», παρουσιάζεται ξαπλωμένη με το στήθος της εκτεθειμένο, λουσμένη από φως μπροστά σε έναν όχλο, ενώ στην τελευταία 82, «Αυτή είναι η αλήθεια», είναι και πάλι γυμνόστηθη, ορθία μπροστά σε έναν χωρικό.

Από τον Γκόγια στο «Τime» η αλήθεια ξεψυχάει. Πενήντα χρόνια μετά το εμβληματικό «Είναι ο Θεός νεκρός;», θέτει στο εξώφυλλό του ένα άλλο μεγάλο ερώτημα: «Έχει πεθάνει η αλήθεια;». Σαν να λέει ότι αυτή είναι τώρα που κινδυνεύει από το κίνημα αμφισβήτησης της εποχής, από τους Τραμπ, τις Λεπέν και τους άλλους αντι- του κόσμου τούτου, που αλλοιώνουν και παραμορφώνουν τα επιφανειακά γνωρίσματα, μέχρις ότου να κραυγάζουν αυτό που θέλουν να πουν.

Η αλήθεια βρίσκεται συχνά μέσα στην αντίθεση και το πρώτο βήμα για να τη βρει κανείς είναι η αμφιβολία. O ένοικος του Λευκού Οίκου, όμως, δεν έχει αμφιβολίες. «Δεν μπορεί να τα κάνω όλα τόσο χάλια. Γιατί εγώ είμαι πρόεδρος, ενώ εσύ όχι».

Κατά μία έννοια, και η Λεπέν έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές, δεδομένου ότι έχει κερδίσει την ιδεολογική μάχη στη Γαλλία. «Αφενός, οι ιδέες της έχουν πλέον κανονικοποιηθεί στη γαλλική κοινωνία -Ισλάμ, τρομοκρατία, έξοδος από την Ε.Ε. κ.λπ.-, και, αφετέρου, υπάρχει μια γενικευμένη αδιαφορία από τον κόσμο που δεν είναι καινούργια, αλλά στην οποία δεν δίναμε σημασία και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματά της», παρατήρησε ο συγγραφέας Karim Amellal, στη συζήτηση που διοργάνωσε τη Δευτέρα στην Αθήνα το SolidarityNow.

Αλήθεια, τώρα, σε μέρες αδέσποτες, η αλήθεια ή η ελπίδα είναι μεγαλύτερα δώρα;