Το 60% των πολιτών δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα με το εισόδημα που έχει. Το 88% των πολιτών αναγκάζεται να περικόψει βασικά είδη διατροφής για να καταφέρει να βγάλει τον μήνα.
Πρόκειται για μερικά από τα κυριότερα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, η οποία παρουσιάστηκε πριν από το Πάσχα και αναδεικνύει το αυτονόητο: Η ακρίβεια και η υπέρογκη φορολόγηση (άμεση και έμμεση), σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς (και τις ακόμα πιο χαμηλές συντάξεις), έχουν τσακίσει τα ελληνικά νοικοκυριά.
Την ίδια στιγμή, λίγο πριν από την Ανάσταση, η S&P αναβάθμισε την ελληνική οικονομία. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτίμησε ότι η χώρα μας θα διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα που παράγει (στα επίπεδα του 2,7% ετησίως), έως το 2028. Επίσης, θεωρεί πως την ίδια περίοδο η ανάπτυξη θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 2,3% κατά μέσο όρο.
Όλα αυτά δείχνουν πολύ όμορφα από τη μία, αλλά και τόσο αντιφατικά από την άλλη. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι ξεκάθαρο: Γιατί οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να νιώσουν τη θετική επίδραση από την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Γιατί αυτό που αντιλαμβάνεται ο οίκος Standard and Poor’s δεν το καταλαβαίνει ο μισθωτός της «διπλανής πόρτας»; Δεν το αντιλαμβάνεται ο συνταξιούχος; Δεν το εισπράττει η μέση ελληνική οικογένεια;
Είναι προφανές ότι το «μίγμα πολιτικής» δεν βοηθάει προς τούτο. Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα και στις υπηρεσίες έχουν τέτοιο καταιγιστικό ρυθμό, που εξανεμίζουν κάθε έννοια ισομερούς κατανομής της θετικής πορείας της οικονομίας. Μόλις λίγο πριν από το Πάσχα, η ΕΣΕΕ εκτίμησε πως το πασχαλινό τραπέζι θα ήταν αυξημένο κατά 6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Οι αυξήσεις στους μισθούς, όμως, δεν ακολουθούν ανάλογη πορεία. Έτσι, η ψαλίδα ανοίγει και άλλο, με συνέπεια η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας να θυμίζει κάτι από… την εγχείρηση που πέτυχε, αλλά ο ασθενής μάλλον δυσκολεύεται να επιβιώσει.
Ο Γολγοθάς των συνταξιούχων
Για τις συντάξεις, ούτε λόγος. Μοιάζει με… κακόγουστο ανέκδοτο να πιστεύουν στο Μαξίμου, πως με ένα επίδομα 250 ευρώ που θα δοθεί μετά από επτά μήνες (!!!) και μάλιστα στο 40% των συνταξιούχων, διορθώθηκε το πρόβλημα.
Οι συνταξιούχοι μιλούν ανοιχτά για εμπαιγμό και για επίδομα της ντροπής και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει γι’ αυτό. Άλλωστε, όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.100 ευρώ (μεικτά) τον μήνα, δεν θα δουν ούτε σεντς από το εν λόγω επίδομα.
Ακόμα χειρότερα, εκείνοι που έχουν την «τύχη» να εισπράττουν συντάξεις μεγαλύτερες από 1.400 ευρώ (μεικτά), οι οποίοι εδώ και 14 χρόνια πληρώνουν κάθε μήνα Εισφορά Αλληλεγγύης (3-14%)! Μόνο για φέτος, το συγκεκριμένο «χαράτσι» μνημονιακής έμπνευσης που διατηρείται ανέπαφο θα αποφέρει όφελος περίπου 700 εκατ. ευρώ για το δημόσιο ταμείο. Από αυτά, μάλλον, βρήκε η κυβέρνηση τα 360 εκατ. ευρώ για να δώσει το επίδομα των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Για να μη θυμίσουμε το μακρινό 2019, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση θεσμοθέτησε (παραμονές εκλογών είναι αλήθεια), έστω και κουτσουρεμένα, τη μόνιμη επαναφορά της 13ης σύνταξης. Τότε, η ετήσια δαπάνη ενός μέτρου που ήταν μόνιμο είχε κοστολογηθεί στο 1,1 δισ. ευρώ. Τότε, ο σημερινός πρωθυπουργός, που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, έκανε λόγο για «ψίχουλα». Λίγους μήνες μετά, έχοντας αναλάβει τα ηνία της χώρας, η διάταξη καταργήθηκε.
Αντ’ αυτού, εν συνεχεία δόθηκαν «σπασμωδικά» επιδόματα ακρίβειας, ανά έτος, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, που αφορούσαν πάλι ένα μικρό μέρος, από το σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων. Εξαίρεση, το 2024 όπου το συγκεκριμένο επίδομα δεν δόθηκε. Μάλλον κρίθηκε ότι δεν υπήρχε ανάγκη για κάτι τέτοιο. Ή δεν ήταν έτος εκλογών…
Τώρα, έξι χρόνια μετά, η κυβέρνηση πανηγύρισε που θα προσφέρει 360 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους από το υπερπλεόνασμα του 2024, δηλαδή σχεδόν το ¼ του ποσού, που ήταν θεσμοθετημένο να δίνεται από το 2019 και μετά. Και κατάφερε να τους έχει όλους δυσαρεστημένους: Το 60% των συνταξιούχων που δεν θα λάβει το παραμικρό και το υπόλοιπο 40% που θα λάβει τα 250 ευρώ, τα οποία έτσι και αλλιώς δεν του φτάνουν και μάλιστα μετά από επτά μήνες! Τεράστια επιτυχία.