Skip to main content

Η «ανάγκη» και ο Τραμπ

REUTERS/Nathan Howard/File Photo

«Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται», πόσο μάλλον ο Τραμπ…

Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε απροσδόκητα πρόθυμος για συμβιβασμούς.

Διαβεβαίωσε αίφνης πως  «δεν έχει καμία πρόθεση» να απολύσει τον επικεφαλής της Fed, επιδεικνύοντας μια  επιθυμία για κατευνασμό, αφού η σκληρή κριτική του στον Τζερόμ Πάουελ προκάλεσε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Θα ήθελα να τον δω λίγο πιο ενεργό» στη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο, επανέλαβε ο πρόεδρος Τραμπ , ο οποίος έχει επανειλημμένα ζητήσει πιο σταθερό ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης από την Fed, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία.

Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο , ο Τραμπ είχε πει πως ήρθε «η ώρα να τελειώσει η θητεία του Πάουελ».
Πρόκειται για άλλη μία δραματική τροπή των γεγονότων, μετά από μέρες πανικού μεταξύ των επενδυτών.
Δεν ήταν η μόνη απότομη αλλαγή κατεύθυνσης του Προέδρου. Διαβεβαίωσε επίσης τώρα πώς δεν θέλει να κρατήσει σκληρή στάση στην εμπορική διαμάχη με την Κίνα. «Όχι, θα είμαστε πολύ καλοί. Θα είναι πολύ καλοί και θα δούμε τι θα συμβεί», είπε ο Τραμπ στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Πολ Άτκινς.

Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι η στροφή Τραμπ ακολούθησε τις ζοφερές προβλέψεις του ΔΝΤ για τον ερχομό μιας καταιγίδας, αν δεν σταματήσει ο δασμολογικός πόλεμος. Αλλά και τη σαφή προεοδοποίηση του ΔΝΤ ότι οι επιθέσεις στην ανεξαρτησία της Fed είναι άλλη μια πηγή αβεβαιότητας και δυσπιστίας.

Ο εμπορικός πόλεμος

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να αστειευόταν και να ήθελε  ακόμα να διασκεδάσει, αλλά ο εμπορικός πόλεμος έχει ήδη χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν έναν κόσμο στον οποίο το δολάριο και το χρέος των ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν την προηγουμένως αδιαμφισβήτητη κατάστασή τους ως παγκόσμιοι δείκτες αναφοράς  .

Ο χρυσός συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η αυξανόμενη δυσπιστία προς την πολιτική των ΗΠΑ πιέζει επίσης τις αποδόσεις πολλών ασφαλών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Γιατί αυτό που δεν θέλουν να κατανοήσουν οι μαθητευόμενοι μάγοι είναι ότι ο προστατευτισμός είναι η άρρηκτη διαπλοκή των οικονομιών. Οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο πολυπλοκότητας που πολλαπλασιάζει τις στρεβλωτικές επιπτώσεις των δασμών.

«Η εικόνα είναι ζοφερή, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για παγκόσμια ύφεση, υπογραμμίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά , ο οποίος στη συνέχεια προειδοποιεί: «Η πιθανότητα πραγματικής συρρίκνωσης της ανάπτυξης έχει αυξηθεί από το 25% στο 40%. Ποσοστό που θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν, όπως φαίνεται, η αστάθεια και η αβεβαιότητα μεταδοθούν από το εμπόριο αγαθών στο χρήμα.

Αλλάζει η «βελόνα»

Οι δασμοί, γράφουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, είναι αρνητικό σοκ για τη χώρα που τους επιβάλλει, δηλαδή και προς τις ΗΠΑ, καθώς οι πόροι ανακατανέμονται προς την παραγωγή μη ανταγωνιστικών αγαθών, με απώλεια της συνολικής παραγωγικότητας  και υψηλότερες τιμές.

Οι ακραίες οικονομικές πολιτικές ανακατευθύνουν τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές ροές σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, καθιστώντας, για παράδειγμα, τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ως εναλλακτικό ασφαλές καταφύγιο σε αυτή την εποχή ακραίας αβεβαιότητας.
Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής στη  «βελόνα της πυξίδας»,  το  ευρώ ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Οι πολιτικές του Τραμπ είναι ένα σοκ για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά θα έχουν σαφή αποπληθωριστικό αποτέλεσμα στην Ευρώπη: χαμηλότερες τιμές ενέργειας, ισχυρότερο ευρώ και λιγότερη καταναλωτική ζήτηση. Πολύ ισχυροί αποπληθωριστικοί άνεμοι πνέουν στην Ευρώπη και με τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. « Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται», πόσο μάλλον ο Τραμπ…