Εάν μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο οι μεγάλοι σταρ των χρηματιστηρίων ήταν τα «Trump trades», σήμερα ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στις αγορές είναι το «Sell America» trade.
Μοιάζει με τρολάρισμα της ιστορίας, αλλά χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες για την πλήρη ανατροπή: Οι ίδιοι επενδυτές που έπαιζαν τα ρέστα τους σε κλάδους και assets τα οποία (θεωρητικά) θα απογειώνονταν με την προεδρία Τραμπ, σπεύδουν τώρα να πουλήσουν οτιδήποτε θυμίζει τη Μεγάλη Αμερική – από τις μετοχές των big techs έως αυτό καθαυτό το δολάριο. Το «Sell America» είναι η νέα παγκόσμια τάση στις αγορές και ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι θα είναι μια τάση παροδική.
Στην πραγματικότητα, όλο και περισσότεροι αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων μιλούν ήδη για το τέλος μιας εποχής, της εποχής της απόλυτης αμερικανικής ηγεμονίας. Το δολάριο έπεσε χθες σε ναδίρ τριετίας, ο S&P έχει χάσει όλα τα κέρδη που είχε αποκομίσει έως την εκλογική νίκη Τραμπ και τα τελευταία στοιχεία της Bank of America δείχνουν ότι το ποσοστό των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων που ξεφορτώνουν αμερικανικές μετοχές από τα χαρτοφυλάκιά τους έχει φθάσει σε ιστορικό ρεκόρ και στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001.
Το CNN μιλά για το τέλος της περίφημης «αμερικανικής εξαιρετικότητας», της ιστορικής επενδυτικής πεποίθησης που έλεγε ότι οι αμερικανικές αγορές είναι το πρώτο μέρος στον πλανήτη στο οποίο έπρεπε ο καθένας να τοποθετήσει τα χρήματά του. Και ο Guardian επισημαίνει ότι τρία ήταν τα καθοριστικά γεγονότα που προκάλεσαν αυτό το βαθύ ρήγμα εμπιστοσύνης.
Το πρώτο ήταν η σκληρή επίδειξη ισχύος που έκανε τον περασμένο Ιανουάριο η κινεζική DeepSeek, θέτοντας σε πλήρη αμφισβήτηση την παγκόσμια κυριαρχία της Αμερικής στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης. Το δεύτερο ήταν η σοκαριστική δασμολογική έφοδος Τραμπ και οι παλινωδίες που ακολούθησαν, κλονίζοντας εκ βάθρων την επενδυτική εμπιστοσύνη. Το τρίτο -και πιθανώς πιο κρίσιμο- είναι η ευθεία πια αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της Fed από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Η ανεξαρτησία μιας Fed αταλάντευτα δεσμευμένης στο αντιπληθωριστικό δόγμα υπήρξε μέχρι σήμερα ο μεγάλος εγγυητής της κυριαρχίας του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Από τη στιγμή που αυτή η ανεξαρτησία τρίζει, τρίζουν και οι πιο βαριές επενδυτικές άγκυρες. Και όπως λέει κι ο επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets Γιόχαν Στανζλ, «σε εποχές τόσο βαριάς αβεβαιότητας το πρώτο που πατούν οι επενδυτές είναι το κουμπί πανικού: το “sell button”»…