Πρώην πράκτορες της Μοσάντ, απόφοιτοι ανώτερης στρατιωτικής σχολής, πιλότοι, πρώην γενικοί επιτελείς του στρατού, έφεδροι και εν ενεργεία στρατιωτικοί, συγγραφείς και νομπελίστες, βομβαρδίζουν τις τελευταίες ημέρες τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου με επιστολές-εκκλήσεις, με τις οποίες ζητούν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που συνεχίζει να κρατά η Χαμάς.
Δεν πρόκειται πλέον για τους συνήθεις «refusnik» -τους «αριστερούς» αρνητές στράτευσης-, αλλά για εκπροσώπους της στρατιωτικής ελίτ που ζητούν από τον Νετανιάχου να βάλει τέλος στη συνεχιζόμενη τραγωδία.
Τον χορό των επιστολών κατά του πολέμου άνοιξαν προ ημερών 1.000 περίπου εν ενεργεία και έφεδροι πιλότοι, οι οποίοι στην επιστολή τους προς τον Νετανιάχου τονίζουν πως η συνέχιση του πολέμου «δεν ευνοεί κανέναν από τους διακηρυγμένους στόχους και θα προκαλέσει τον θάνατο των ομήρων, στρατιωτών και αθώων πολιτών».
Είναι η πρώτη φορά από την εποχή του πρώτου πολέμου στον Λίβανο, το 1982, που το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα ογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας και αρνητών στράτευσης. Για τον Μπίμπι, βέβαια, όλοι αυτοί που αντιδρούν δεν είναι παρά μία «μικρή, θορυβώδης, αναρχική και αποκομμένη ομάδα συνταξιούχων», που «δεν υπηρέτησαν εδώ και χρόνια».
Μεταξύ των «συνταξιούχων» συγκαταλέγονται δύο πρώην επιτελάρχες του ισραηλινού στρατού και ο διατελέσας πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, καθώς και ο Νταν Χαλούτς.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, πάνω από το 70% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της «ολοκληρωτικής παύσης των εχθροπραξιών, της αποχώρησης από τη Γάζα και της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων».
Στη Λωρίδα της Γάζας εκδηλώνονται επίσης τον τελευταίο καιρό διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Χαμάς, με αίτημα τον τερματισμό του πολέμου, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν εκεί, αλλά και τις μεθόδους άγριας καταστολής που έχει και στο παρελθόν η οργάνωση χρησιμοποιήσει.
«Ο μόνος δρόμος για να επιβιώσει το Ισραήλ ως δημοκρατία και όχι σαν κράτος παρίας είναι μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων και διπλωματικές συνομιλίες που θα καταλήξουν στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», έγραφε, όχι άδικα, σε πρόσφατο κύριο άρθρο της η έγκριτη ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετς».
Μόνο που, δυστυχώς, στον σημερινό ταραχώδη κόσμο λείπουν οι ηγεσίες εκείνες που θα μπορούσαν να πείσουν τους απλούς ανθρώπους πως ούτε σφαγές σαν αυτήν της 7ης Οκτωβρίου 2023 ούτε οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί μπορούν να φέρουν την πολυπόθητη ειρήνη.