Skip to main content

Τι θα γίνει το Δημόσιο χωρίς τη γραφειοκρατία

Εκτός του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην αναζήτηση στέγης για τους γηγενείς, τα στοιχεία μάς λένε και κάτι άλλο για την ανάπτυξη της χώρας. Ότι η Ελλάδα δεν είναι ευνοϊκός τόπος για επενδύσεις

Μάζευε κι ας είναι και ρόγες… λέει η λαϊκή θυμοσοφία και στις ξένες άμεσες επενδύσεις τούτο ισχύει απόλυτα.

Οι μισές από αυτές δεν αφορούν επενδύσεις με την κλασική έννοια, αλλά πάνε στην αγορά σπιτιών από ξένους που εκμεταλλεύονται την Golden Visa. Το 2024 τα κεφάλαια που κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος ως εισροές στον συγκεκριμένο κωδικό ήταν περίπου 6 δισ. (2,5% του ΑΕΠ), εκ των οποίων το 45% ήταν χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για αγορά ακινήτων. Εκτός του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην αναζήτηση στέγης για τους γηγενείς, τα στοιχεία μάς λένε και κάτι άλλο για την ανάπτυξη της χώρας.

Ότι η Ελλάδα δεν είναι ευνοϊκός τόπος για επενδύσεις. Το είπε πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΣΕΒ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος στον Κύκλο Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπου επεσήμανε ότι στην Ελλάδα δεν δημιουργούνται νέες βιομηχανίες. Και ο λόγος είναι τα αντικίνητρα που όλο καταργούνται και όλο είναι εδώ. Και περιέργως αυξάνονται, καθώς η γραφειοκρατία, παρά την ψηφιοποίηση του κράτους, συνεχίζει να περισφίγγει σαν χταπόδι πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα.

Από την 1η Απριλίου ξεκίνησε η υποχρέωση για μια σειρά από επιχειρήσεις για μηνιαία υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ αντί του τριμήνου, όπως ήταν μέχρι τώρα. Και η δικαιολογία για την ΑΑΔΕ είναι ότι αυτό θα πιάσει τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ από επιχειρήσεις που λειτουργούν για ένα διάστημα, δεν αποδίδουν τον εισπραττόμενο ΦΠΑ και μετά κλείνουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που λένε γίνεται… αλλά αυτό που προτείνουν αυξάνει τα μάλα τη γραφειοκρατία και μαζί με τα ξερά καίει και τα χλωρά…Και στο κάτω κάτω, ας πάει να βρει η εφορία αυτούς που κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά αντί να τους αναγκάζει όλους να αυξάνουν τον φόρτο εργασίας τους στο όνομα της φοροδιαφυγής.

Η συλλογή δικαιολογητικών για να κάνει κάποιος κάτι, είναι σπορ στην Ελλάδα. Και αυτό παρά τη διασύνδεση των δημοσίων υπηρεσιών. Και ξεκινά από έναν πολίτη που θέλει ένα πιστοποιητικό από έναν οργανισμό του Δημοσίου και φθάνει μέχρι έναν επιχειρηματία που θέλει να κάνει επένδυση. Και οι δύο θα φάνε χρόνο και χρήμα σε διαδικασίες που πολλές είναι παράλογες και παραμένουν σε ισχύ ως αντικείμενο εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Και μην πάμε στα σοβαρά, δικαιοσύνη, δίκτυα, ενέργεια κ.λπ., γιατί εκεί χάνουμε από τα αποδυτήρια και δεν φταίει ο Τραμπ…

Ο Γιάννης Στουρνάρας, στην παρουσίαση της Έκθεσης του Διοικητή πριν από δύο ημέρες, υπογράμμισε ότι πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες στις αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς αυτό θα κάνει ευκολότερη την απόκτηση στέγης. Και αυτές τις διαδικασίες τις ξέρουν όλοι που αγοράζουν ακίνητα, καθώς μπλέκουν τα «κλειστά επαγγέλματα», τα οποία χρεώνουν ταρίφες επί της αξίας των ακινήτων για να κάνουν την αγοραπωλησία…