5 Νοεμβρίου 2018. Ο Κινέζος πρόεδρος εξηγεί γιατί τα δασμολογικά τείχη που άρχισε να υψώνει η διακυβέρνηση Τραμπ δεν θα έχουν τύχη.
«H θάλασσα είναι ακόμα εκεί. Η Κίνα είναι ακόμα εκεί. Η κινεζική οικονομία δεν είναι κάποια λιμνούλα, αλλά ωκεανός. Ο ωκεανός μπορεί να έχει ήρεμες μέρες, αλλά οι θύελλες και οι καταιγίδες είναι αναμενόμενες. Χωρίς αυτές, ο ωκεανός δεν θα ήταν αυτό που είναι. Οι θύελλες και οι καταιγίδες μπορεί να ταράξουν μια λίμνη, αλλά ποτέ έναν ωκεανό. Έχοντας περάσει αναρίθμητες θύελλες, ο ωκεανός παραμένει στη θέση του. Το ίδιο ισχύει και για την Κίνα. Έπειτα από 5.000 χρόνια δοκιμασίες και δυσκολίες, η Κίνα είναι ακόμη εκεί. Ατενίζοντας το μέλλον, η Κίνα θα είναι εδώ και θα μείνει εδώ».
Πολύ νερό είδε η Ουάσιγκτον και ξαναβούτηξε θαρρώ. Η τάση απέναντι στην Κίνα ήταν άλλωστε από την περίοδο Ομπάμα σαφής. Τέσσερις προεδρίες, τρεις πρόεδροι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, σε σκυταλοδρομία να εκτροχιάσουν την ανερχόμενη δύναμη. Στην Ασία.
Παλιά ιστορία, μην κολλάς στη συγκυρία και τη γεωγραφία. Σπάρτη – Αθήνα, Βρετανία – Γερμανία, που έφτασαν στην κόλαση της Φλάνδρας για την κυριαρχία. Περιμένει η «παγίδα του Θουκυδίδη» στη γωνία;
Η Αμερική και η Κίνα είναι άραγε έτοιμες να επαναλάβουν αυτό το κλασικό ιστορικό λάθος; Να κελαηδήσουν, δηλαδή, και τα όπλα;
Προφανώς και το απεύχομαι. Δεν κοιτάζω, όμως, τον κόσμο με τα γυαλιά της επιθυμίας. Προτιμώ αυτά της μυθοπλασίας για την τρέχουσα εμπορική μονομαχία.
Τίγρης και δράκος. Ναι, αυτή η ταινία με τους συμβολισμούς και το μυστηριακό βάθος του κινεζικού πολιτισμού είναι απολαυστική δημιουργία. Ο τίγρης είναι η δύναμη της ύλης, ο δράκος η κρυμμένη γνώση. Μετά από 5.000 χρόνια ιστορίας, όπως θα έλεγε ο Σι.
Προετοιμάζονταν εδώ και καιρό για μια τέτοια κρίση. Ο τίγρης και ο δράκος δεν μπορούν να πάνε ενάντια στη φύση. Το σπαθί του πεπρωμένου ποιος θα αφήσει; Ερωτήσεις, που ο μύθος βολικά δεν θα απαντήσει.