Skip to main content

Αναστολή χωρίς αναστολές

REUTERS/Kent Nishimura

Η «αναστολή δασμών» μέχρι τώρα έχει την εφαρμογή που έχει η εκεχειρία στο πεδίο της μάχης

Η αναγγελία επιβολής δασμών με ταυτόχρονη υπογραφή Προεδρικής «Executive Order» και η -σε λίγες μέρες- αναστολή της, ανεβοκατεβάζει τους χρηματιστηριακούς δείκτες και δίνει περιθώρια στο Χρηματοοικονομικό Παιχνίδι, και για άμεση μεγάλη κερδοσκοπία και για ασφαλή έξοδο από την εμπόλεμη ζώνη.

Στα 18 μου χρόνια (1968) είχα την χαρά να «παίζω» στην Σοφοκλέους, αγοράζοντας και πουλώντας ΗΡΑΚΛΗ που τότε η μετοχή του ήταν γύρω στις 500 Δρχ. Δεν έκανα ποτέ πράξεις προθεσμίας. Αυτό το άφηνα για μεγάλους και έμπειρους παίκτες. Χρηματιστής μου ήταν ο κ. Μωυσόγλου. Για την ηλικία μου είχα βγάλει τότε αρκετά χρήματα… Η εποχή εκείνη ήταν πολύ μακριά από το χρηματοοικονομικό παιχνίδι του 21ου αιώνα που τελικά παράγει κέρδη, χωρίς πραγματική ΠΙΤΑ, και ακόμα μακρύτερα από την Παγκοσμιοποίηση και τα αρνητικά της/τους αποτελέσματα.

Τα εργαλεία της Επιστήμης μπροστά στο άγνωστο:

Η σημερινή Διεθνής Οικονομία, είναι το ανάλογο του άγνωστου διαστήματος που ο Άνθρωπος προσπαθεί συνεχώς να κατακτήσει μέσα από δορυφόρους, διαστημόπλοια κ.α. χρησιμοποιώντας την «μεθοδολογία της επιστήμης» Research Methods.

Ας θυμηθούμε ότι η κατάκτηση του αγνώστου από την επιστήμη ακολουθεί μια μεθοδολογία έρευνας που σκοπό έχει να καταλήξει στην «παραγωγή καινούργιας γνώσης». Αυτή η μεθοδολογία αρχίζει πάντα με μια «Υπόθεση» η οποία θα τεθεί σε δοκιμασία. Είναι ακριβώς -σε αντιστοιχία- με την υπόθεση που κάθε μέρα «δοκιμάζεται» στα Δικαστήρια και η οποία είναι: «Ο Κατηγορούμενος είναι Αθώος», με την ακροαματική διαδικασία να καλείται να «καταρρίψει» αυτή την υπόθεση.

Η «Υπόθεση» που τίθεται στην Επιστημονική «βάσανο» στο σημερινό άγνωστο της Διεθνούς Οικονομίας.

Η Υπόθεση (Hypothesis Testing) που τίθεται στην βάσανο των μεθόδων της Επιστήμης είναι: «Ο Trump εχει στόχο να διαλύσει την Παγκοσμιοποίηση και να χτυπήσει το Χρηματοοικονομικό παιχνίδι».

Η εφαρμογή των μεθόδων της επιστήμης θα απορρίψει ή μη, την υπόθεση αυτή με συγκεκριμένη πιθανότητα και περιθώριο λάθους.

Και αυτό θα απαιτήσει χρόνο. Αυτό που «κρατάμε» από αυτήν μας την συζήτηση είναι ότι η επιστήμη δεν είναι κάποιο μηχάνημα , η κάποιο λογισμικό, που από την μια του βάζεις ερωτήματα ή στοιχεία και από την άλλη σου βγάζει ένα αποτέλεσμα.

Δοκιμάστε να παίξετε αυτό το παιχνίδι με την ΑΙ του Microsoft 365 και θα δείτε να σας βγάζει άλλο αποτέλεσμα εάν επαναλάβετε το ίδιο ερώτημα…

Η μεθοδολογία της επιστήμης μετά την (προς δοκιμασία) «Υπόθεση», ακολουθεί τη φάση της ανάλυσης των στοιχείων και της Ερμηνείας τους. Η ανάλυση και ιδίως η ερμηνεία των στοιχείων/φαινομένων γίνεται μέσα από την ανθρώπινη Ψυχή του ερευνητή. Φυσικά και δεν υπάρχει Velue Free επιστήμη, αλλά βασίζεται στην ερμηνεία των πραγματικών περιστατικών από τον Άνθρωπο. Πρόσφατο παράδειγμα – η ορθότατη καθ’ ημάς- απόφαση του πρωτοδικείου της Αθήνας να μην κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των Ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας στην απεργία ΑΔΕΔΥ της 9 Απριλίου 2025, και της περί αυτού αντίθετης -δημόσια εκφρασμένης- φανατικής άποψης συγκεκριμένου προσώπου. Τα «πραγματικά περιστατικά», τα στοιχεία, ήταν τα ίδια και για την νόηση του πρωτοδικείου και στα μάτια του φανατικού υπέρ του (εκάστοτε) συστήματος, ιδιώτη.

Η Αντικειμενική γνώση συνδέεται πάντα με συγκεκριμένες αξίες και οράματα τα οποία εντοπίζονται και αποκαλούνται «πολιτισμός» ή «παρακμή».

Όσον αφορά την ανωτέρω προς επιστημονική δοκιμασία για απόρριψη ή μη υπόθεση : «Ο Τραμπ έχει στόχο να διαλύσει την Παγκοσμιοποίηση και να χτυπήσει το Χρηματοοικονομικό παιχνίδι», η επιστήμη βρίσκεται στην φάση συλλογής στοιχείων. Είναι στην αντίστοιχη φάση της «προκαταρκτικής» στο χώρο της δικαιοσύνης, όπου μαζεύονται στοιχεία σε/για μια κατάσταση που είναι σε εξέλιξη.

Και σε αυτή την φάση της συλλογής στοιχείων συμμετέχει όλη η Διεθνής Κοινότητα με την αρθρογραφία και τον δημόσιο διάλογο. Έχουμε όλοι «πεταχτεί» (εξοστρακισθεί) στο διάστημα και μαζεύουμε στοιχεία….

Αναστολή χωρίς αναστολές στο χρηματοοικονομικό πεδίο:

Η αναγγελία επιβολής Δασμών με ταυτόχρονη υπογραφή Προεδρικής «Executive Order» και η σε λίγες μέρες αναστολή της, ανεβοκατεβάζει τους χρηματιστηριακούς δείκτες και δίνει περιθώρια στο Χρηματοοικονομικό Παιχνίδι, και για άμεση μεγάλη κερδοσκοπία και για ασφαλή έξοδο από την εμπόλεμη ζώνη.

Προς το παρόν οι δασμοί έχουν αυτό το αποτέλεσμα στο χρηματοοικονομικό μέτωπο. Οι συνεχείς νομοθετήσεις άγριων δασμών κατακρημνίζουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες, και η εν συνεχεία αναστολή τους, τους ξανανεβάζει. Οι διακυμάνσεις είναι τεράστιες και έτσι αυτό που την μια μέρα φαίνεται ότι είναι πλούτος που «καίγεται» και εξατμίζεται…, την άλλη μέρα ανασταίνεται όπως ο Ντόναλντ Duck… που τον πατάει φορτηγό και σε λίγο σηκώνεται για νέες περιπέτειες. Έτσι «ο πλούτος» δεν καίγεται, αλλά απλώς αλλάζει χέρια, ή και γυρίζει λίγο μεγαλύτερος στα ίδια. Και το χρηματοοικονομικό παιχνίδι συνεχίζεται…

Η «αναστολή δασμών» μέχρι τώρα έχει την εφαρμογή που έχει η εκεχειρία στο πεδίο της μάχης. Μπορεί να δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να αποσυρθούν από το θέατρο του πολέμου χωρίς απώλειες και σε κάποιους άλλους να ανασυνταχθούν για να συνεχίσουν τον πόλεμο….

Όλα πλέον χωρίς αναστολές.

*Ο Ανδρέας Αθηναίος είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου – American Association of University Professors (1977) – Αριστείο Ακαδημαϊκής Διδασκαλίας (1987) και πρώην Νομάρχης της Ελληνικής Δημοκρατίας .