Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η βιομηχανία με την έννοια της παραγωγής παίρνει την εκδίκησή της από το χρηματιστικό κεφάλαιο, όπως θα παρατηρούσε σήμερα αν ζούσε ο Καρλ Μαρξ.
Οι ΗΠΑ με τους δασμούς δημιουργούν μια νέα συνθήκη στην παγκόσμια οικονομία επιχειρώντας να συνδεθούν με οργανικές δομές του παρελθόντος και να επαναφέρουν την παραγωγή σε εθνικό μέτρο, επιλέγοντας να δυσκολέψουν την αέναη κίνηση των κεφαλαίων που αυξάνουν τα κέρδη τους χωρίς παραγωγή.
Ο Τραμπ δεν έπαψε να πιστεύει στον καπιταλισμό, ούτε ξύπνησε ένα πρωί και ανακάλυψε τις θεωρίες του Κέινς. Μετά την ψήφο που του έδωσαν τα φτωχότερα στρώματα των ΗΠΑ, επιχειρεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή του για επαναφορά αμερικανικών εργοστασίων στις ΗΠΑ που σήμερα είναι σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος. Για αυτό ξεκίνησε με τον Καναδά και το Μεξικό. Αυτό θεωρεί ότι θα δώσει δουλειά καταρχάς σ’ αυτούς που τον ψήφισαν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Αν θα το πετύχει και σε τι βαθμό, είναι άλλο ζήτημα, που θα το δούμε οσονούπω.
Πάντως, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κριτική που του γίνεται είναι σκοτεινή, με ταπεινά κίνητρα, υπό την έννοια ότι σε μεγάλο βαθμό, προσώρας τουλάχιστον, συμπυκνώνει τον φόβο των τραπεζοχρηματιστηριακών κύκλων και γενικότερα όσων βγάζουν χρήματα κυρίως από χρηματοοικονομικές πράξεις. Στον καπιταλισμό, αυτό δεν είναι προς ψόγο και σε έναν βαθμό το αποδέχεται ακόμα και η προτεσταντική ηθική όπως την απεικόνισε ο Μαξ Βέμπερ. Πρόβλημα αρχίζει και γίνεται όταν αυτή η τάση καπελώνει τα πάντα, όπως έχει γίνει με τις παγκόσμιες αγορές και τους «χωροφύλακες», που είναι οι εταιρείες αξιολογήσεων, οι επενδυτικές τράπεζες, οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί κ.λπ.
Είναι εντυπωσιακό ότι η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, με βάση το άρθρο IV, συνδέει τους δασμούς των ΗΠΑ με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα και εκτιμάει ότι οι δασμοί θα τον ανεβάσουν… Τώρα πώς γίνεται μια υφεσιακή κατάσταση στην Ευρώπη με πτώση και του πετρελαίου να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, είναι ένα θέμα προς διερεύνηση, καθώς ξεφεύγει από την αριθμητική της οικονομίας.
Το ΔΝΤ που νιώθει να απειλείται από τις εξελίξεις θυμίζει σε εμάς τους Έλληνες τον πρώτο καιρό του μνημονίου, όπου με τις καταστροφικές υποδείξεις του (τις αναγνώρισε ως τέτοιες αργότερα) προκάλεσε βύθισμα της οικονομίας. Στην Ελλάδα, το Ταμείο και οι σοφοί του απέτυχαν, όπως επεσήμανε έμμεσα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας σε πρόσφατη συνέντευξη στην ολλανδική εφημερίδα NRC.
Αύξηση πληθωρισμού στην Ελλάδα θα υπήρχε αν αύριο το πρωί η Ε.Ε. αποφάσιζε να βάλει δασμούς στην Κίνα. Έτσι, για να ξέρουμε τι ακούμε, καθώς σε λίγο θα μας πούνε ότι ο Τραμπ σχεδίασε και τη δολοφονία του Καποδίστρια…