Skip to main content

Διαχείριση παρακμής

REUTERS/Nathan Howard

Ο 20ός αιώνας ήταν των ΗΠΑ

Ποιος ήταν ο αμερικανικός τρόπος; «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι», που ενσαρκώνει στην εντέλεια το αμερικάνικο όνειρο. A propos σήμερα το μυθιστόρημα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ κλείνει τα 100.

Ο 20ός αιώνας ήταν των ΗΠΑ. Ο 21ος βγάζει πολλά νύχια. Μετά την ακμή, η παρακμή; Η άνοδος και η πτώση των μεγάλων δυνάμεων; Το αυτό ισχύει για κάθε ζωντανό οργανισμό.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ στην παγκόσμια παραγωγή και το εμπόριο μειώνεται συνεχώς. Το σήμα που στέλνει ο μαζικός προστατευτισμός είναι ότι οι αμερικανικές εταιρείες φοβούνται τον ανταγωνισμό.

Ο Τραμπ δεν ήταν ο πρώτος, ασφαλώς, που είχε καταφύγει στο όπλο των δασμών. Ο φιλελεύθερος Ομπάμα, περίσσια εγκεφαλικός, για να αποφύγει το δράμα, έβαλε δασμούς 35% στα ελαστικά το 2009 -μειώθηκαν στο 30% το 2010 και στο 25% το 2011, ενώ έφθασαν στο τέλος τους το 2012- για την ενίσχυση της παραγωγής και της απασχόλησης.

Διασώθηκαν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας, καθώς μειώθηκαν οι εισαγωγές από την Κίνα, υποστήριξε ο Μπαράκ, που παρέβλεψε το τίμημα, που πλήρωσαν οι Αμερικανοί καταναλωτές.

Είχαν πληρώσει και στην πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ. Περίπου 1,5 δισ. δολ. περισσότερα για τα άπλυτά τους, λόγω δασμών έως και 50% στις εισαγωγές πλυντηρίων το 2018. Σύμφωνοι, κάποιοι κατασκευαστές μετέφεραν τμήμα της παραγωγής στις ΗΠΑ και εγχώριοι -η Whirlpool βασικά- έκαναν προσλήψεις. Πόσες θέσεις δημιούργησαν οι δασμοί; Περίπου 1.800.

Ακόμη, όμως, κι αυτοί οι εργαζόμενοι έπλεναν πιο ακριβά. Πήραν την ανηφόρα και τα απορρυπαντικά. Τώρα η Ε.Ε. βάζει στο στόχαστρο τα πλυντήρια από το Ουισκόνσιν, ώστε τον δασμολάγνο να πληγώσει.

Μήπως, έχει δίκιο τελικά ο Βρετανός ιστορικός, Πολ Κένεντι, ότι «το συνολικό άθροισμα των συμφερόντων και υποχρεώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ μεγαλύτερο από τη δύναμη της χώρας, η οποία αδυνατεί να υπερασπιστεί όλα αυτά τα πράγματα ταυτοχρόνως»;

Γυρίζει πίσω ο χρόνος, όπως θέλει ο Τραμπ; «Δεν μπορείς να επαναλάβεις το παρελθόν;» ωρύεται ο Γκάτσμπι. «Φυσικά και μπορείς!».

Δεν απορείς που η αμερικανική μεταποίηση δεν έχει σημειώσει σημαντική αύξηση παραγωγικότητας εδώ και χρόνια;