Skip to main content

Δώσε θάρρος στον «Σουλτάνο»…

EPA/ERIK S. LESSER (ΦΩΤ. ΑΡΧΕΊΟΥ)

Ο  Αμερικανός πρόεδρος, αν δεν έχει πάρει ήδη θέση υπέρ της Άγκυρας, τουλάχιστον φαίνεται πως θα τείνει ευήκοα ώτα στις όποιες επιδιώξεις του Σουλτάνου

Δεν τσιγκουνεύτηκε επαίνους και εγκώμια ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  «Είναι σκληρός τύπος και πολύ έξυπνος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον Ερντογάν, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Οβάλ Γραφείο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι « συμπαθεί» τον Τούρκο πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι ο Τύπος θα θυμώσει πολύ μαζί του!

«Ουδέποτε είχαμε πρόβλημα» μαζί του, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, δείχνοντας πώς έχει ρίξει στο «σκουπιδοντενεκέ» της ιστορίας, όλες τις προηγούμενες προστριβές με την Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρθηκε μάλιστα να μεσολαβήσει για την αποκατάσταση των σχέσεων του Ερντογάν με τον Νετανιάχου, καθώς οι δύο χώρες έχουν φτάσει στα πρόθυρα πολέμου με αφορμή την πολιτική της Αγκυρας στη Συρία και τις θηριωδίες των κυβερνώντων τζιχαντιστών στη Δαμασκό, ενάντια στις μειονότητεςκαι φυσικά στους Χριστιανούς. « Μπορώ να λύσω ό,τι πρόβλημα έχεις με την Τουρκία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Τραμπ στον Νετανιάχου. «Αρκεί να είσαι λογικός», όπως του είπε.

«Κεραμίδα» για την Ελλάδα και την Κύπρο, ήταν αυτές οι δηλώσεις του Τραμπ. Πραγματική  κεραμίδα!

Ο  Αμερικανός πρόεδρος, αν δεν έχει πάρει ήδη θέση υπέρ της Άγκυρας, τουλάχιστον φαίνεται πως θα τείνει ευήκοα ώτα στις όποιες επιδιώξεις του Σουλτάνου.

Μένει να φανεί πώς θα εκμεταλλευτεί αυτό το σκηνικό ο Ερντογάν, στις σχέσεις με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Πρώτο δείγμα γραφής θα είναι ή έκταση της  αντίδρασης της Αγκυρας στην ανακοινωθείσα από την Αθήνα επανέναρξη των ερευνών ανατολικά της Κάσου για την υλοποίηση του μεγάλου διευρωπαϊκού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.

Αλλωστε , η Αγκυρα ενθαρρύνεται δυστυχώς και από την Κομισιόν. Πώς να εκλάβει κανείς τη «νομιμοποίηση» από εκπρόσωπο της ΕΕ της εμπλοκής της Τουρκίας στην υπόθεση; Όταν ο Τόμας Ανκερ Κρίστενσεν, ανώτατος σύμβουλος του επιτρόπου Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν, απαντώντας στο ερώτημα για ενδεχόμενες πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την προστασία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης , ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η Τουρκία είναι  «μέρος της υπόθεσης»! Από πού κι ως πού η ΕΕ θεωρεί πώς η Τουρκία έχει «λόγο» στα ελληνικά, άρα και στα ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα;

Όλα αυτά δυστυχώς, μόνο θάρρος δίνουν στον …«χωριάτη», όπως θα έλεγε και ο σοφός λαός μας.

Tο ερώτημα φυσικά είναι πώς θα αντιδράσει και η Αθήνα. Αλλά και ο Νετανιάχου-ειδικά μετά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο.  Η Ελλάδα έχει επενδύσει πολλά στη στήριξη του Ισραήλ και μένει να φανεί πόσο θα επηρεάσουν τις εξελίξεις οι παραινέσεις του προέδρου Τραμπ.

Αλλά το βάρος το σηκώνει η Αθήνα. Θα προχωρήσουμε, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί στις έρευνες στην Κάσο, τις επόμενες ημέρες;  ‘Η θα γίνουμε θεατές στο ίδιο έργο όπως τον περασμένο Ιούλιο, όταν τα ερευνητικά σκάφη παρεμποδίστηκαν από τουρκικά πολεμικά και η Αθήνα δεν αντέδρασε;