Προσπαθεί να συνέλθει. Αρχικά, θα επιδιώξει διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεσοπρόθεσμα, θα εντείνει τις προσπάθειες για εξαγωγές σε εναλλακτικές αγορές, «όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελεύθερη ηπειρωτική ζώνη εμπορίου της Αφρικής».
Το Λεσότο, που «κανείς δεν το έχει ακουστά», κατά τον κ. Τραμπ. Πλέον, το έμαθαν για τα καλά. Ο αμοιβαίος εμπορικός δασμός 50% στη μικροσκοπική ορεινή αφρικανική χώρα ήταν ο υψηλότερος στη λίστα με τις οικονομίες-στόχους του προέδρου των ΗΠΑ. Τέτοιος κρότος στη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στον κόσμο (87,5 άτομα/100.000 πληθυσμού), τέτοιος χτύπος στο Λεσότο των 2 εκατ. ανθρώπων, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 916 $ το 2023;
Τα τζιν είναι η αιτία. Πολλά απ’ αυτά που φοριούνται στις ΗΠΑ, και ιδίως οι δύο εμβληματικές αμερικανικές μάρκες, ράβονται στο «Βασίλειο του Ουρανού».
Πέρυσι, οι εξαγωγές του στις ΗΠΑ αξίας 237 εκατ. δολ. ήταν περίπου το 10% του ΑΕΠ του, μέσω του νόμου για την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες της Αφρικής (African Growth and Opportunity Act) για την προτιμησιακή πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ.
Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, με περίπου 40.000 εργαζόμενους, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του Λεσότο και αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της απασχόλησης στη μεταποίηση και των εξαγωγών.
Αρκετά από τα εργοστάσια, όμως, δεν ανήκουν σε Λεσοτέζους, αλλά σε Κινέζους και Ταϊβανέζους. Γι’ αυτό θα πληρώσει ακριβά τα ντένιμ που στο Τέξας και το Ουισκόνσιν στέλνει; Όχι, λέει η Ουάσιγκτον και παραπέμπει στον μαθηματικό τύπο-μύθο. Αγοράζουν λίγα αμερικανικά και κινούνται πλεονασματικά.
Λάθος τα μάθαμε τελικά; Είναι δόλιο το Λεσότο που πωλεί περισσότερα στις ΗΠΑ απ’ όσα οι ΗΠΑ πωλούν σ’ αυτό; Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν σημαίνει ότι η ελλειμματική χώρα ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα παράγει;
Τα τζιν πλέον πιο ακριβά θα ράβει.