Skip to main content

Η σύγκλιση με την Ε.Ε. θέλει παραγωγή

Για να πάμε γρηγορότερα στη σύγκλιση και να μην κλαίμε τη μοίρα μας, τώρα που γλιτώσαμε και από την πράσινη ανάπτυξη (που μόνο τέτοια δεν ήταν), η απάντηση είναι οι επενδύσεις

Σε 20 χρόνια θα συγκλίνουμε με την Ε.Ε., είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα NRC και ένα σοκ το αισθανθήκαμε, καθώς ήρθαν και οι δασμοί Τραμπ για να σφίξουν τα πράγματα.

ΤΌ ΕΧΕΙ ξαναπεί και παλαιότερα, αλλά στην παρούσα συγκυρία συνέπεσε και με τις συζητήσεις για 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο, καθώς και με την έναρξη ενός κύκλου υποσχέσεων και παροχών που δίνουν σήμα ότι ξαφνικά πλουτίσαμε και δεν έχουμε πού να ξοδέψουμε τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού.

ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ειρήσθω εν παρόδω, βοηθάνε οι φόροι και ο πληθωρισμός, που συντηρείται, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, από τα ολιγοπώλια που ζουν και βασιλεύουν, καθώς τα μνημόνια δεν ασχολήθηκαν με τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών… λόγω άλλων προτεραιοτήτων.

ΑΥΤΟ που είπε ο Γιάννης Στουρνάρας δεν μηδενίζει τις προόδους που έγιναν, τις οποίες υπογραμμίζει εν εκτάσει, αλλά προδιαθέτει για αυτά που πρέπει να γίνουν εν όψει και του τέλους του Ταμείου Ανασυγκρότησης το 2026, όπου οι καθυστερήσεις συνεχίζονται, καθώς αδυνατούμε να καλύψου με τα δύο τρίτα και παραπάνω από τα προαπαιτούμενα που τίθενται. Είναι το τελευταίο «λεφτόδεντρο» και είναι ανοησία να αφεθεί στην «ελληνική καπατσοσύνη» της τελευταίας ώρας και στα «τσάτρα πάτρα» σχέδια, καθώς μπορούμε να χάσου με τα μισά λεφτά που απομένουν και είναι κοντά στα 18 δισ. ευρώ.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ γρηγορότερα στη σύγκλιση και να μην κλαίμε τη μοίρα μας, τώρα που γλιτώσαμε και από την πράσινη ανάπτυξη (που μόνο τέτοια δεν ήταν), η απάντηση είναι οι επενδύσεις. Εγχώριες και ξένες. Και εκεί είναι η μαστοριά της κυβέρνησης με την άρση των αντικινήτρων που έχει περιγράψει πολλές φορές ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αλλά παραδέχονται και οι κυβερνητικοί, που αλληθωρίζουν προς τις εκλογές, ξεχνώντας ότι αυτοί κυβερνάνε και πρέπει να λύνουν θέματα.

ΟΤΑΝ μιλάμε για επενδύσεις, μην ξεχνάμε ότι για την Ελλάδα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής μέσω της ενίσχυσης της βιομηχανίας. Έτσι θα βελτιώσουμε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας, θα υποκαταστήσουμε εισαγωγές με δικά μας προϊόντα και θα αυξηθούν με βιώσιμο τρόπο τα εισοδήματα.

ΠΡΟΧΘΕΣ στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στα πλαίσια της συζήτησης για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας υποσχέθηκαν ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας με ανάθεση προγραμμάτων. Μιλάμε για 12 δισ. ευρώ για νέους εξοπλισμούς σε διάστημα έξι ετών. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι, από αυτά, περίπου 1,4 δισ. ευρώ θα πάει σε εγχώριες εταιρείες. Λίγο παραπάνω από το 10% δηλαδή… που μπορεί να είναι αυξημένο σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα (που δεν υπήρχε τίποτα), αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα.