H ολομέλεια της Βουλής χθες ασχολήθηκε με τους μελλοντικούς εξοπλισμούς της χώρας στη λογική ότι για να υπάρχει η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να προασπίσει τα σύνορά της.
Αυτό έβαλε ως βάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει, καθώς ουδείς, είτε επενδυτής είτε τουρίστας, δεν θα έρθει σε μια χώρα η οποία αδυνατεί να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες της, αλλά και σε αυτούς που την επισκέπτονται ή κάνουν δουλειές μαζί της.
Και όταν υπάρχει ολομέλεια, ακούγονται πράγματα φοβερά αλλά και ευτράπελα, που αποδεικνύουν ότι οι πατέρες του έθνους μόνο τέτοιοι δεν είναι, καθώς δεν ξέρουν καλά ούτε τη δουλειά τους, αλλά ούτε και τα θέματα που κάθε φορά συζητούνται έχουν μελετήσει ενδελεχώς. Όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος χθες στη Βουλή: Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει φιλειρηνική πολιτική ώστε να μην καταφεύγει σε εξοπλισμούς… που εφόσον τους κάνει αποδεικνύει ότι απέτυχε η εξωτερική της πολιτική!
Βέβαια, αυτή η διανοητική συνεπαγωγή για να λύνει σωστά την εξίσωση προϋποθέτει να είναι η Ελλάδα η επιθετική χώρα… κάτι που δεν συμβαίνει στην πράξη όπου γίνεται το τελείως αντίθετο. Η Ελλάδα μάλλον κατευνασμό κάνει!
Και καλά να κάνεις κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν προώθησε (σχεδόν αδιαφόρησε, για να λέμε την αλήθεια) να βάλει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία στους εξοπλισμούς των 14 δισ. που έγιναν από το 2019 μέχρι σήμερα… Όπως είπε πρόσφατα ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, στις γαλλικές φρεγάτες Belhara που αγοράσαμε από τη Γαλλία το υποκατασκευαστικό έργο ήταν 0,5%… που εξηγείται εν μέρει και από την απευθείας ανάθεση.
Το ίδιο έγινε και με τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale, εν αντιθέσει με την Ινδία η οποία αγόρασε 26 από τα ίδια αεροσκάφη και όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, χθες δημιουργήθηκε στη χώρα αυτή γραμμή παραγωγής, όπερ σημαίνει ότι θα μείνει εκεί τεχνογνωσία…
Βέβαια, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η ελληνική προστιθέμενη αξία θα αυξηθεί στους μελλοντικούς αντι – drone εξοπλισμούς και θα πάει στο 25%, ένα νούμερο τεράστιο σε σχέση με τα ισχύοντα στον χώρο των εξοπλισμών.
Για την Ελλάδα το θέμα είναι υπαρξιακό υπό την έννοια ότι οι ελληνικοί εξοπλισμοί (12 δισ. οι νέοι και άλλα 12 δισ. προγράμματα που τρέχουν και πρέπει να εξοφλήσουμε), εκτός από την προστασία της χώρας, πρέπει να εντάξουν στη λογική τους και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, τόσο την κρατική όσο και την ιδιωτική. Τα λεφτά είναι πολλά για να πάνε μόνο σε ξένους προμηθευτές, χωρίς να μείνει τίποτα στην ίδια τη χώρα, που δεν στερείται εγκεφάλων ούτε πόρων…
Στο επίπεδο των πολιτικών εκπροσώπων έχουμε το πρόβλημα και είναι μεγάλο!