Η Τζόρτζια Μελόνι έκανε ό,τι μπορούσε για να βγάλει τους Ευρωπαίους ηγέτες από τη δύσκολη θέση που βρίσκονται απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, με τη δήλωση πως είναι «παιδιάστικη» μια επιλογή ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Τραμπ.
Γιατί επί της ουσίας δεν τίθεται τέτοιο δίλημμα. Έχει γραφτεί και θα ξαναγραφτεί: Η Ευρώπη δεν έχει πολιτικές θέσεις για να αντιπαρατεθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο στον γεωπολιτικό και τον εμπορικό χάρτη. Όπως αναφέρεται και στο σχετικό ρεπορτάζ, «η Ε.Ε. δημοσίως επιτίθεται και ξιφουλκεί, αλλά παρασκηνιακά διαπραγματεύεται και σχεδιάζει παραχωρήσεις στον Ντόναλντ Τραμπ».
Το Bloomberg αποκάλυψε ότι η Ε.Ε. επεξεργάζεται σχέδιο κατευνασμού του Λευκού Οίκου και ότι έχει ήδη εκπονήσει «συμφωνητικό όρων» με παραχωρήσεις προς την αμερικανική πλευρά. Στόχος είναι ένα deal εμπορικής εκεχειρίας με τον Τραμπ και η, μερική έστω, άρση των ανταποδοτικών δασμών που θα τεθούν σε εφαρμογή στις 2 Απριλίου. Οι Financial Times γράφουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει ελάχιστα πρόστιμα στην Apple και στις Meta Platforms, βάσει του νόμου για τις ψηφιακές αγορές, την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επιδείνωση της έντασης με τις ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν πως το νέο σύμφωνο εκεχειρίας που παρουσίασε η Ουάσιγκτον στο Κίεβο είναι ακόμη πιο σκληρό στους όρους εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας και στην ουσία επιδιώκει να αποκόψει τελείως πιθανές ευρωπαϊκές αξιώσεις.
Τι κάνει την ίδια στιγμή η Ευρώπη; Έχει αρχίσει συζήτηση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί το νέο αμυντικό δόγμα, ζήτημα για το οποίο φαίνεται πως δύσκολα θα βρεθεί άκρη, μια και οι χώρες του Νότου μάλλον αντιδρούν στα όσα είναι ήδη γνωστά, αφού δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να επιβαρυνθούν με νέο χρέος, σε μια περίοδο που δημοσιονομικά δείχνουν πιο υγιείς από τις χώρες του σκληρού πυρήνα. Αυτή είναι και η πιο ουσιαστική κίνηση της Ε.Ε. μέχρι στιγμής.