Με την εκλογή του προεδρείου άρχισαν οι εργασίες της Προκαταρτικής Επιτροπής της Βουλής και τελείωσαν κιόλας.
Ο πρώην υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ ζήτησε την παραπομπή του απευθείας σε πενταμελές δικαστικό συμβούλιο για τη διερεύνηση ενδεχόμενης τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα) κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-2-2023 και 6-3-2023, σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων του για τις παρεμβάσεις στον χώρο της τραγωδίας των Τεμπών.
Το δικαστικό συμβούλιο θα ορίσει έναν αρεοπαγίτη μέλος του για να διενεργήσει το ανακριτικό έργο, ώστε, βάσει του πορίσματός του, το Συμβούλιο να καταλήξει σε βούλευμα.
Αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις, παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο. Διαφορετικά, καλημέρα και καλή τύχη.
Θα έχει τύχη αυτή η απάντηση στην απαισιοδοξία (49%) και το θυμό (43%) που σκιάζουν τη χώρα (Metron Analysis, 26/2-3/3) ή είναι αργά για δάκρυα τώρα;
Η «Ελληνική Λύση» διακρίνει «ακόμα μία προσπάθεια συγκάλυψης» κι επιμένει στην κλήση «όλων των εμπλεκομένων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός «επιλέγει προανακριτική της μιας μέρας για να αποφύγει να εμφανιστεί ως μάρτυρας… να απολογηθεί… Οι πολίτες είτε είναι υπουργοί είτε όχι, δεν επιλέγουν τους εισαγγελείς και δικαστές ενώπιον των οποίων θα λογοδοτήσουν… Δεν μπορούμε να δεχτούμε να φιμωθούν οι βουλευτές και τα κόμματα. Πρώτα έλεγχος από τη Βουλή».
Ο αφελής απορεί. Καλά, δεν λέγαμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να κρίνονται από τον φυσικό τους δικαστή;
Κυριαρχεί η δυσπιστία. Βοηθάει και η μυθολογία. Στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, η προς θυσία Ιφιγένεια σώζεται την ύστατη ώρα. Αν είσαι απ’ τους Ατρείδες προχώρα.
Έρχεται μπόρα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι είναι πιθανό να τεθεί ζήτημα άσκησης δίωξης κατά υπουργού -πέραν του πλημμελήματος, του επικουρικού μάλιστα εγκλήματος της παράβασης καθήκοντος- και για να μην υπάρξει κίνδυνος παραγραφής «μόνη λύση», για τον ίδιο, «είναι να μη διακοπεί νωρίτερα η παρούσα Σύνοδος» της Βουλής. Πότε, κατά το Σύνταγμα, αρχίζει η επόμενη; Στις 6 Οκτωβρίου.