Oι Άγγλοι αγάπησαν τον ντε Γκωλ, καθώς ο Τραμπ βάζει στους συμμάχους γκολ. Οι Άγγλοι, τους οποίους ο Ντε Γκολ δεν θεωρούσε αρκετά Ευρωπαίους. Guardian και Financial Times σχολιάζουν ότι είχε δίκιο ο στρατηγός. Σε τι; Που ήταν με τις ΗΠΑ επιφυλακτικός, που πίστευε ότι η Γαλλία και η Ευρώπη πρέπει να αποφύγουν να καταποθούν από τον πανίσχυρο φίλο.
Η Ευρώπη «ήρθε η ώρα να εμπνευστεί από τον ντε Γκολ και να πει στις ΗΠΑ ότι ο ρόλος τους στην ήπειρο έχει τελειώσει». Ποια Ευρώπη, όμως; Είναι πολλοί κόσμοι, και δεν είναι όλοι κόσμημα.
«Από τις τρεις μεγάλες χώρες, η Γαλλία παρέμεινε εκείνη που πίεζε για περισσότερη εθνική και ευρωπαϊκή αυτονομία».
Ήταν 7 Μαρτίου πριν από 59 χρόνια όταν ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ ανακοίνωνε σε σύντομη επιστολή στον Αμερικανό ομόλογό του Λίντον Τζόνσον την αποχώρηση της Γαλλίας από τις ενιαίες αμυντικές δομές του ΝΑΤΟ.
«Αγαπητέ κ. πρόεδρε,
Η Γαλλία αντιλαμβάνεται ότι η αμυντική αλληλεγγύη […] συνεισφέρει στην ασφάλεια. […] Η Γαλλία σκοπεύει έτσι να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει την παροχή βοήθειας στους Συμμάχους σε περίπτωση αιφνίδιας επίθεσης από μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Η Γαλλία εκτιμά, ωστόσο, ότι οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από το 1949 μέχρι σήμερα σε Ευρώπη, Ασία και αλλού, καθώς και οι αμυντικές εξελίξεις στην ίδια τη Γαλλία (σ.σ.: πρώτες επιτυχημένες πυρηνικές δοκιμές στη Σαχάρα) δεν δικαιολογούν τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία.
Για τον λόγο αυτό, η Γαλλία είναι αποφασισμένη να ανακτήσει την πλήρη εθνική της κυριαρχία, στο σύνολο του εδάφους της, που πλήττεται από την παρουσία συμμαχικών στρατευμάτων, να υπαναχωρήσει από κάθε συμμαχική διοικητική δομή και να μη θέτει πλέον τα στρατεύματά της στη διάθεση της Συμμαχίας».
Η κοινή γνώμη σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο δεν εμπιστεύεται πλέον τις ΗΠΑ ως σύμμαχο, αλλά δεν φαίνεται και να στηρίζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Στην Ευρώπη των δισταγμών και των στεναγμών.