«Θεατής» στο βαθύ ρήγμα που υπάρχει πλέον στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, έγινε και ο ΟΗΕ: Στη διαμάχη για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το πιο ισχυρό όργανο του ΟΗΕ ενέκρινε ένα αμερικανικό ψήφισμα, φιλικό προς τη Μόσχα, αλλά με τις πέντε χώρες μέλη της ΕΕ να απέχουν- ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Θεωρητικά, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι έχουν δικαίωμα βέτο, αλλά δεν το έχουν χρησιμοποιήσει από το 1989.
Το ψήφισμα, με τίτλο «Ο δρόμος προς την ειρήνη», δεν κατονομάζει τη Μόσχα ως τον επιτιθέμενο στον πόλεμο, δεν ζητά απόσυρση της Ρωσίας και δεν αναφέρει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το μόνο που ζητείται είναι η ταχεία λήξη του πολέμου, χωρίς να προσδιορίζονται όροι.
Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι δεσμευτικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Και ο πρόεδρος Τραμπ είναι πιθανό να ερμηνεύσει την ψήφο του Συμβουλίου Ασφαλείας ως ένδειξη υποστήριξης στην προσπάθειά του να επιβάλει την ειρήνη μαζί με τον Πούτιν, ακόμη και ενάντια στη θέληση της Ουκρανίας εάν χρειαστεί.
Αντιθέτως, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέτυχε να προωθήσει ένα ψήφισμα με την ίδια διατύπωση. Με 93 ψήφους υπέρ , συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και των περισσότερων κρατών της ΕΕ, το ψήφισμα της ΓΣ του ΟΗΕ κατονομάζει σαφώς τη Ρωσία ως τον επιτιθέμενο και υποστηρίζει τις ουκρανικές θέσεις σε κρίσιμα σημεία. Εδώ η Ουάσιγκτον απείχε από την ψηφοφορία, όπως και η Κίνα, ενώ η Ρωσία και άλλα επτά κράτη -και η Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ-το καταψήφισαν.
Η ψηφοφορία στον ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη μοιάζει ολοένα και περισσότερο με τους τελευταίους Ιάπωνες στο τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου, που αρνούνταν να παραδοθούν.
«Κολλημένη» σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί, η ΕΕ εγκλωβίζεται σε μια πεισματικά μαξιμαλιστική θέση . Ίσως επειδή μια αλλαγή κατεύθυνσης θα ανάγκαζε τους ευρωπαίους ηγέτες και τις αντίστοιχες ελίτ τους να παραδεχτούν το mea culpa τους. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ ακολουθούν μια realpolitik που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες ισορροπίες, ανοίγοντας το δρόμο για μια ειρήνη με τη Ρωσία, μέσω διαπραγματεύσεων.
Οπως είπε ο Αμερικανός Εξωτερικών Μάρκ Ρούμπιο, καθήκον του ΟΗΕ είναι «να τερματίζει τους πολέμους και να αποτρέπει τις συγκρούσεις και όχι να τις περιπλέκει».