Από τίποτα έως σχεδόν τα πάντα: Στην πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν στο Ριάντ, να διερευνήσουν τρόπους εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την έναρξη της μεταπολεμικής γεωπολιτικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Και όλα αυτά χωρίς την παρουσία Ουκρανών ή Ευρωπαίων εκπροσώπων.
Ο Τραμπ μοιράζει άλλωστε την «πίτα» μόνο με τον Πούτιν, αφήνοντας νηστικούς τους Ευρωπαίους συμμάχους και τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε μάλιστα την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου – και ιδίως τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το γεγονός ότι ο πόλεμος είναι ακόμη σε εξέλιξη. Αναφερόμενος στον Ζελένσκι, ο Αμερικανός πρόρδρος είπε μάλιστα : Μου αρέσει προσωπικά,αλλά εδώ δεν πρόκειται για προσωπικές συμπάθειες, αλλά για «να γίνει η δουλειά».
Ο Τραμπ απάντησε κοροϊδευτικά στην κριτική ότι η Ουκρανία δεν ήταν στο τραπέζι. «Άκουσα σήμερα: Α, δεν μας κάλεσαν», είπε απευθυνόμενος στον Ζελένσκι: «Λοιπόν, είσαι εδώ τρία χρόνια». Ο πόλεμος θα έπρεπε να είχε τελειώσει εδώ και πολύ καιρό. Δεν έπρεπε ποτέ να τον είχες ξεκινήσει. Θα μπορούσες να είχες κάνει μια συμφωνία».
Ο Πούτιν δεν είναι πια παρίας
Ταυτόχρονα, εστάλη και ένα μήνυμα από τους Αμερικανούς προς τον κόσμο: ο Πούτιν δεν είναι πλέον παρίας της διεθνούς κοινότητας , αλλά ένας αξιοσέβαστος παίκτης στη διεθνή σκηνή.
Θα ακολουθήσουν βέβαια νέες διαπραγματεύσεις «εν ευθέτω χρόνω», όπως είπε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ.
«Οι συνομιλίες που θα ακολουθήσουν θα μπορούσαν να επεκταθούν από την Ουκρανία στη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. Για τον Πούτιν, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα ανοιχτό και θέμα και σίγουρα δεν θέλει Ευρωπαίους στο τραπέζι. Ωστόσο, ο αρχηγός του Κρεμλίνου εξέφρασε την προθυμία του να διαπραγματευτεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έσπευσε επίσης να κάνει μια καθησυχαστική δήλωση: Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Ευρώπης – πρέπει να συμφωνήσουν σε μια λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Κανείς δεν αποκλείεται εδώ. Ο στόχος είναι ένα «δίκαιο, διαρκές και βιώσιμο» τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, είπε ο Ρούμπιο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν θέλει πάντως να δει κανέναν Ευρωπαίο να εμπλέκεται σε πιθανές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Απέρριψε επίσης την ανάπτυξη δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία, η οποία συζητείται στην Ευρώπη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, εμφανίστηκε όμως ανοιχτός στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά επανέλαβε την αντίθεσή του στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Πολιτικός εξευτελισμός της ΕΕ
Σε κάθε περίπτωση, η απουσία της Ευρώπης από τις εξελίξεις αυτές, συνιστά τον μεγαλύτερο πολιτικό εξευτελισμό που έχει δει ποτέ η Επιτροπή και η ΕΕ στο σύνολό της, στην ιστορία της κοινότητας.
Η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν απέτυχε παταγωδώς να διαδραματίσει οποιονδήποτε σημαντικό ρόλο σε έναν πόλεμο στα σύνορα της ΕΕ. Και αυτό γιατί οι ηγέτες της Ευρώπης, καθοδηγούμενοι από έναν τυφλό ατλαντισμό, παπαγάλισαν την αφήγηση της προηγούμενης κυβέρνησης Μπάιντεν, θυσιάζοντας τα ίδια τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Για να βρεθούν τώρα εντελώς αποπροσανατολισμένοι, όταν άλλαξε η «μουσική» στην Ουάσιγκτον.
Δυστυχώς ,η σημερινή Επιτροπή της ΕΕ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ευρώπης, δεν είναι λειτουργική για την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου, δεν βοηθά πραγματικά την Ουκρανία, δεν μας επιτρέπει να προετοιμαστούμε για έναν ανταγωνιστικό κόσμο, του οποίου η τάξη, διαλύεται. Η ανεπάρκεια της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ τάξης ήταν εκεί και την είδαν όλοι στην αποτυχία της βεβιασμένης, μίνι συνόδου κορυφής του Παρισιού.
Το μόνο που φαίνεται πώς θα κάνει η ΕΕ, είναι η δραστική αύξηση των αμυντικών δαπανών για την αγορά …αμερικανικών όπλων. Μήπως και αποφύγει τους δασμούς του Τραμπ.
Μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας
Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει ανίσχυρη στο περιθώριο, ενώ τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας καταρρέουν.
Ο Μακρόν παραδέχτηκε άλλωστε μιλώντας στους Financial Times ,ότι η ΕΕ ήταν ουσιαστικά απροετοίμαστη για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Τώρα, μόνο η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα είναι ρεαλιστική: «Είναι απαραίτητο να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας».
Αυτό είναι πολιτικός ρεαλισμός, τα υπόλοιπα, που λένε στις Βρυξέλλες είναι απλώς, φληναφήματα, για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία τους.