Skip to main content

«Γεροντοκόρη» στην ανάπτυξη

REUTERS/Benoit Tessier

Ήταν άλλωστε κάτι που η Ελλάδα έχει από καιρό υποστηρίξει

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε με ανάρτησή του την απόφαση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Ήταν άλλωστε κάτι που η Ελλάδα έχει από καιρό υποστηρίξει.

Ωραία, λοιπόν. Θα αγοράζουμε όπλα χωρίς την απειλή του στενού κορσέ του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Κομισιόν θα κάνει τα στραβά μάτια.

Αλλά το άνοιγμα της Φον ντερ Λάιεν δεν αρκεί για να σώσει την Ε.Ε. Από πού θα βρεθούν τα χρήματα για περισσότερα όπλα; Η κάθε χώρα μόνη της;

Για κοινή έκδοση χρέους, ευρωομόλογο δηλαδή, ούτε λόγος να γίνεται. Το απορρίπτουν μετά βδελυγμίας οι Γερμανοί και οι «φειδωλοί» δορυφόροι τους.

Μόνο που τα νούμερα δεν βγαίνουν. Γιατί το χρέος θα μεγαλώνει σε απόλυτους αριθμούς. Το ίδιο και το έλλειμμα.

Και το βάρος θα πέφτει στην πραγματική οικονομία, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Κι άλλο βάρος, δηλαδή. Όταν -σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ- το 60% των νοικοκυριών δηλώνει ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για όλο τον μήνα, το 81,6% δεν έχει περιθώρια αποταμίευσης, το 11,7% ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και το 72,4% περιορίζει άλλες δαπάνες για να έχει φαγητό στο τραπέζι!

Ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση αυτής της κατάστασης υπόσχεται, δυστυχώς, η Κομισιόν, βλέποντας μάλλον με πανικό να τα «βρίσκουν» Τραμπ και Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Μακρόν μαζεύει σήμερα στο Παρίσι τις πέντε-έξι «μεγάλες δυνάμεις» της Ε.Ε. για να δουν τι θα κάνουν. Μήπως πάρουν κάτι από τα «λάφυρα», δηλαδή… Δυστυχώς, η Ε.Ε. μόνο για επενδύσεις στην Άμυνα είναι ξεκάθαρη.

Προετοιμάζοντας τον ευρωπαϊκό πληθυσμό για πιθανές περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την κοινωνική πρόνοια.

Αλλά αν τελειώσει ο πόλεμος, τι θα γίνει αυτό το γιγάντιο επενδυτικό, αμυντικό σχέδιο; Πώς θα μπορούσε η Ε.Ε. να το δικαιολογήσει στα μάτια των πολιτών της;

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στη Διάσκεψη του Μονάχου πίεσε ακόμη και τώρα την Ε.Ε. να εισέλθει σε μια «οικονομία πολέμου»! Για να ξεμείνει ακόμη περισσότερο, ως… «γεροντοκόρη», στην ανάπτυξη.

Ακούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το «ξυπνητήρι»; Συνειδητοποιούν ότι έχει έρθει η ώρα της αλλαγής παραδείγματος; Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αμφιβάλλουμε.

Την προσεχή Κυριακή, μάλιστα, η Γερμανία ψηφίζει και το αποτέλεσμα στον «άρρωστο γίγαντα» της Ευρώπης είναι κρίσιμο και για το μέλλον της Ε.Ε.