Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ προετοιμάζουν συνάντηση κορυφής Τραμπ-Πούτιν.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν ένα κανάλι επικοινωνίας για την επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας: «Για την άρση των μονομερών φραγμών, που κληρονόμησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση (Μπάιντεν) και την αμοιβαία επωφελή εμπορική, οικονομική και επενδυτική συνεργασία» όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Υπογράμμισαν επίσης την αμοιβαία προθυμία τους να συνεργαστούν σε μεγάλα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης γύρω από την Ουκρανία, της κατάστασης γύρω από την Παλαιστίνη και γενικά στη Μέση Ανατολή και άλλες περιφερειακές περιοχές».
Σύμφωνα, με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η επικοινωνία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της αμερικανικής πλευράς.
Το «κόκκινο τηλέφωνο»
Καλά τα νέα λοιπόν. Επιτέλους λειτουργεί και πάλι το «κόκκινο τηλέφωνο» Ουάσιγκτον -Μόσχας, που την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου αποσόβησε πολλές κρίσεις.
«Veni vidi vici»- «Ηλθον, είδον, ενίκησα» θα είπε ο Τραμπ- ως άλλος Ιούλιος Καίσαρας, αναγγέλλοντας στη ρωμαϊκή Σύγκλητο την νίκη του, εναντίον του βασιλιά Φαρνάκη Β` του Πόντου, το 47 π.Χ. στα Ζήλα.
Αλλωστε, πάνω κάτω τα ίδια είπε ο Τραμπ, μέσω αντιπροσώπων του, σε μια άλλη «ηττημένη» των τελευταίων εξελίξεων: Την Ευρώπη; «Η ΕΕ θα ερωτηθεί αλλά τελικά θα αποκλειστεί από τις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία, ΗΠΑ και Ουκρανία», αποκάλυψε ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για το Ουκρανικό, Κιθ Κέλογκ.
«Μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο, αλλά σας λέω την αλήθεια» είπε ο Κέλογκ και κάλεσε την Ευρώπη να σταματήσει να διαμαρτύρεται για την απουσία της από τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία. Το μόνο που ζήτησε ο Κέλογκ από την ΕΕ ήταν να «αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες».
Αναμφίβολα περιφρονητική η στάση της Αμερικής απέναντι στον πιο πιστό της σύμμαχο.
«Ηλθον, είδον, ενίκησα»: Σε μερικές εβδομάδες, ο Τραμπ ξανάρχισε την επαφή με τον Πούτιν και ανάγκασε τον ίδιο και τον Ζελένσκι να διερευνήσουν την πιθανότητα διαπραγμάτευσης. Όλη η κόλαση του πολέμου, φάνηκε πώς μπορεί να τελειώσει!
Εσπασαν τα νεύρα της ΕΕ
Ηταν φυσικό οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις να σπάσουν τα νεύρα της ΕΕ. Παρουσιάζοντας ένα θέαμα κάπου ανάμεσα στο γελοίο και το οδυνηρό. Όλα φάνηκαν ξαφνικά μάλλον …ακατανόητα: Επί τρία χρόνια, οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να επιδιώξουν ειρήνη με τον Πούτιν, δεν ήξεραν όμως και πώς να κερδίσουν τον πόλεμο. Τρία χρόνια τώρα συμπεριφέρονταν ως υποτελείς της φιλοπόλεμης πτέρυγας των Αμερικανών Δημοκρατικών. Λες και θα ήταν αιώνιοι ένοικοι του Λευκού Οίκου.
Είναι προφανές ότι η δεύτερη προεδρία του Τραμπ, η οποία ήρθε επίσης μετά από μια σχεδόν θριαμβευτική εκλογική επιτυχία, θα μπορούσε να ενοχλήσει από ιδεολογική άποψη την πλειονότητα των Ευρωπαίων. Και κυρίως να ταράξει από την άποψη των σχέσεων εξουσίας, την Επιτροπή της προέδρου φον ντερ Λάιεν, που Der που «γεννήθηκε» στη βάση της μικρότερης πλειοψηφίας στην ιστορία της ΕΕ.
Ήταν δύσκολο, ωστόσο, να περιμένει κανείς ότι οι εντάσεις θα εκραγούν τόσο γρήγορα και τόσο δραματικά.Και να φέρουν την Ευρώπη τόσο ξεκάθαρα, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Αλλά τι να περιμένουμε, όταν η Ευρωπαία υπουργός Εξωτερικών, Κάγια Κάλας συμπεριφέρεται σαν «απατημένη νύφη»; «Χωρίς τη συμμετοχή της ΕΕ καμία συμφωνία για την Ουκρανία, ουδεμία αξία θα έχει», είπε η Εσθονή Κάλας, φθάνοντας στα όρια της γελοιότητας.
Τι να πεί άλλωστε η πρώην πρωθυπουργός μιας χώρας ενός εκατομμυρίου κατοίκων που -αν είναι δυνατόν -εκπροσωπεί ως Υπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής – μια Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει 450 εκατομμύρια κατοίκους.
Τι σκέφτεται η κυρία Κάλας όταν λέει ότι χωρίς την ΕΕ, ακόμη και αν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία καταλήξουν σε συμφωνία, τίποτα δεν θα άξιζε τον κόπο; Δηλαδή, η ΕΕ θα ωθούσε την Ουκρανία να συνεχίσει τις μάχες; Ή θα πρέπει ο πόλεμος να συνεχιστεί ακόμη και παρά τη θέληση της Ουκρανίας;
Όταν ακόμη και ο Ζελένσκι λέει “ναι” στις διαπραγματεύσεις, έστω και με «περικοκλάδες». Είναι σαφές ότι δεν του αρέσει, αλλά μπείτε στη θέση του: οι Ρώσοι προελαύνουν και το Κίεβο προσπαθεί ακόμη και να στρατολογήσει παιδιά μεταξύ 18 και 24 ετών για να πολεμήσουν, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να διαφεύγουν στο εξωτερικό!
Πρέπει να πέσει και μάλιστα γρήγορα η αυλαία σε αυτό το τραγικό θέατρο του παραλόγου, που παίζει η ΕΕ. Καλές είναι οι προτάσεις για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής των 27 στο Παρίσι για να εξεταστεί η κατάσταση. Αναμφίβολα, ουδείς θέλει-όπως λέει και ο Εμανουέλ Μακρόν, «η ειρήνη να είναι μια συνθηκολόγηση με τη Ρωσία».
Αλλά ποιοι συνέβαλαν στο να φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο; Ποιοι επαναλάμβαναν επί τρία χρόνια ότι θα ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης και θα συντριβεί με κάπου 16 πακέτα κυρώσεων;
Και τώρα, που συμβαίνει το αντίθετο, φταίει ο… Τραμπ!.
Ίσως είναι καιρός η υψηλή πολιτική της ΕΕ να πάψει να θυμίζει «απατημένη νύφη» και να συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος πάει αλλού. «Γάμειν εκ των ομοίων. Εάν γαρ εκ των κρειττόνων, δεσπότας, ου συγγενείς κτήσει», έλεγε ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος, εκ των επτά σοφών της αρχαιότητας, σχεδόν πριν 3.000 χρόνια. «Να παντρεύεσαι με όμοιούς σου. Αν παντρευτείς κάποιον από ανώτερη τάξη, θα αποκτήσεις αφεντικά και όχι συγγενείς»…