Skip to main content

Πίσω από τους αριθμούς

Dimitris Kapantais / SOOC

Στα 1.342 προσδιόρισε το σύστημα Εργάνη τον μέσο μισθό το 2024- Σύμφωνα με έρευνα, οι εργαζόμενοι δηλώνουν εξαντλημένοι, λόγω φόρτου δουλειάς σε ποσοστό 74%

Οι αριθμοί (κατά το υπουργείο Εργασίας) ευημερούν. Οι άνθρωποι όμως, μάλλον όχι.

Στα 1.342 προσδιόρισε το σύστημα Εργάνη τον μέσο μισθό το 2024, μικτά πάντα (1.050 καθαρά) και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έσπευσε να το προβάλλει επικοινωνιακά.

Απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί, ή έστω να σχολιάσει τα ευρήματα μιας άλλης έρευνας, που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δηλώνουν εξαντλημένοι, λόγω φόρτου δουλειάς σε ποσοστό 74%! Δηλαδή, για να το κάνουμε «πενταροδεκάρες», οι τρεις στους τέσσερις δεν αντέχουν άλλο τις συνθήκες εργασίας. Όταν μάλιστα, η έρευνα επικεντρώνεται σε όσους απασχολούνται στα καταλύματα (τουρισμός) και στην εστίαση, τότε το ποσοστό εξάντλησης αυξάνεται στο 83%.

Αυτό μάλλον είναι το τίμημα για να παίρνουν οι εργαζόμενοι…. 1.342 ευρώ μικτά (κατά μέσο όρο). Να δουλεύουν ατελείωτες ώρες, χωρίς ρεπό, αυτό που οι παλιοί έλεγαν «ήλιο με ήλιο». Για να εισπράττουν κάτι παραπάνω από 1.000 ευρώ καθαρά και να επιστρέφουν σπίτι τους εξαντλημένοι.

Μετά όμως, η ελληνική Πολιτεία απορεί, γιατί δεν μπορούν να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας που έχουν προκύψει στον τουρισμό και στην εστίαση. Ίσως γιατί πίσω από τους αριθμούς, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στα 1.342 ευρώ μικτά και στην αξιοπρέπεια, στην υγεία, στην ίδια τη ζωή, τελικά. Και φυσικά, διαλέγουν το δεύτερο είτε με το να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση είτε με το να αλλάξουν μέχρι και χώρα.

Ειδικά οι αλλοδαποί, επιλέγουν την δεύτερη λύση, χωρίς πολλή σκέψη. Χίλιες φορές στην Κροατία ή στην Ιταλία, ή στην Ισπανία, με θεσμοθετημένο πενθήμερο και οκτάωρο, που τηρείται,  παρά στην Ελλάδα για δουλειά 10 ώρες ημερησίως και όσο αντέξουν. Γιατί φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται ότι δεν θα αντέξουν και πολύ.

Άλλωστε, τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, όσο και αν το αρμόδιο υπουργείο επιλέγει να μην τα προωθεί, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. Το 2024, σύμφωνα με την ΟΣΕΤΕΕ χάθηκαν 150 ανθρώπινες ζωές στους χώρους δουλειάς. Τον Ιανουάριο, η νέα χρονιά ξεκίνησε με άλλα 18 θύματα, από εργατικά ατυχήματα. Τα αποτελέσματα της υπερεργασίας και της σωματικής εξάντλησης, που αναδεικνύονται από την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την ProRata, έχουν δυστυχώς πρακτικό αποτύπωμα. Που σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πολύ δυσάρεστο και δεν ισορροπεί με επικοινωνιακές προβολές, για 1.342 ευρώ μικτά.