Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη συνεχίζεται κάπως πιο εξασθενημένη τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας ελπίδες για εκτόνωση, αλλά οι σεισμολόγοι, διαφωνώντας μεταξύ τους, παραμένουν επιφυλακτικοί.
Συγχρόνως, στα δοκιμαζόμενα νησιά, εβδομάδες τώρα, έχει διακοπεί σχεδόν κάθε δραστηριότητα, τα σχολεία έχουν κλείσει, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει, οι επιχειρήσεις αν δεν έκλεισαν, υπολειτουργούν.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον και κάποια μέρα, οι ειδικοί επιστήμονες και η Πολιτική Προστασία θα κληθούν να αποφασίσουν πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, σηματοδοτώντας και την επάνοδο στην κανονικότητα. Θα είναι η πιο δύσκολη απόφαση.
Διότι, όπως είπε σε μια ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Παναγιώτης Καρύδης, ομότιμος καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας του ΕΜΠ, όσο εύκολη είναι η απόφαση για το «κλείσιμο» μιας περιοχής, τόσο δύσκολη είναι η απόφαση επαναφοράς της στην κανονικότητα, και υπενθύμισε την περίπτωση των σεισμών της Κεφαλονιάς, το 1953, όταν αιφνιδιάστηκαν άπαντες.
Για την ιστορία, τότε υπήρχε μια έντονη προσεισμική δραστηριότητα που τρόμαξε τους κατοίκους, οι οποίοι εγκατέλειψαν σπίτια και δουλειές και εγκαταστάθηκαν πρόχειρα στα χωράφια. Οι σεισμοί συνεχίζονταν, κάποιοι έλεγαν «γυρίστε από τα χωράφια και δουλέψτε», αλλά ελάχιστοι τους άκουσαν.
Η πρώτη μεγάλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, σημειώθηκε το πρωί της 9ης Αυγούστου 1953 και κάποιοι εκτίμησαν πως ίσως ήταν ο κύριος σεισμός.
Δύο μέρες αργότερα, το πρωί της Τρίτης 11 Αυγούστου, έγινε μεγαλύτερος σεισμός, μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, ενώ σημειώθηκαν δέκα μετασεισμοί, οι μεγαλύτεροι των οποίων ήταν μεγέθους 5,3 και 5,1 Ρίχτερ. Λόγω του μεγέθους και της σεισμικής ακολουθίας, εκτιμήθηκε πως τα 6,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός και πάμε σε αποκλιμάκωση. Μεταξύ αυτών ήταν και ο κορυφαίος σεισμολόγος της εποχής, Άγγελος Γαλανόπουλος.
Οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους και καταμετρούσαν τις πολλές ζημιές, έχοντας την εντύπωση ότι τα χειρότερα πέρασαν. Την επομένη, 12 Αυγούστου, στις 11.25 π.μ. εκδηλώνεται ο σεισμός των 7,2 Ρίχτερ, που ισοπέδωσε πόλεις και χωριά και προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους.
Με τέτοιο ιστορικό προηγούμενο, το ρεκόρ των σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες και την επιφυλακτικότητα των σεισμολόγων, ποιος και πότε θα λάβει την ευθύνη για την επιστροφή της Σαντορίνης και των άλλων νησιών στην κανονικότητα;