Skip to main content

Τα «βουβάλια» και τα «βατράχια»

REUTERS/Kevin Lamarque

Μετά από τρία χρόνια πολέμου, είναι σαφές ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί, θα είναι περισσότερο υπέρ της Μόσχας

Τραμπ και Πούτιν συνομίλησαν για μιάμιση ώρα και αποφάσισαν ότι πρέπει να ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ΝΑΤΟ έχουν αποκλειστεί πλήρως από τις διαπραγματεύσεις. Όπως και η ίδια η Ουκρανία.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας μιλάνε μόνο μεταξύ τους. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα κληθεί για να ενημερωθεί μόνο για το τι αποφασίστηκε στο τηλεφώνημα.

Αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας προειδοποιούν μεν ότι η υποχώρηση στις εδαφικές απαιτήσεις του Πούτιν θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Αλλά ποιος ακούει τα «βατράχια» όταν παλεύουν τα «βουβάλια»;

Τα πράγματα φαίνονται πλέον πολύ άσχημα για το Κίεβο και τις οποίες φιλοδοξίες του Ζελένσκι.

Ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ το κατέστησε επίσης σαφές: Χαρακτήρισε μη ρεαλιστικούς τους στόχους της Ουκρανίας για την επιστροφή των κατακτημένων από τους Ρώσους εδαφών, αλλά και απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Υπάρχει πλέον μια στροφή 180 μοιρών από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών σε σύγκριση με την πολιτική του τέως προέδρου Μπάιντεν, που όχι μόνο δεν μπόρεσε να επιλύσει τη σύγκρουση, αλλά λίγο έλλειψε να την μετατρέψει σε Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι η οικονομία «ηλίθιε»

Μετά από τρία χρόνια πολέμου, είναι σαφές ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί, θα είναι περισσότερο υπέρ της Μόσχας.

Ο Τραμπ, με τον ενίοτε προκλητικό τρόπο έκφρασης του, λέει ότι η Αμερική θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο, αλλά σε αντάλλαγμα θέλει τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας. «Είναι η οικονομία ηλίθιε», που έλεγε και ο Κλίντον.

Ο Τραμπ είναι επιχειρηματίας άλλωστε,θα ήταν περίεργο αν δεν ενέπλεκε και την οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μια πολύ ρεαλιστική άποψη για τα πράγματα και ο πρώτος του στόχος είναι να προστατεύσει τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στα τρία χρόνια του πολέμου έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία με εκατοντάδες  δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τραμπ ζητά να αποζημιωθούν μέσω της εκμετάλλευσης σπάνιων γαιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αμερικανική οικονομικά. Για αυτό άλλωστε ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ να διαπραγματευτεί με τον Ζελένσκι.

Η υπόθεση των σπάνιων γαιών παρέχει ένα σαφές μήνυμα για τις προτεραιότητες του Τραμπ.

Οι σπάνιες γαίες της Ουκρανίας βρίσκονται όμως εν μέρει στα εδάφη που κατέχουν οι Ρώσοι. Και αυτό είναι το βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν που θα μπορούσε να συμβάλει στη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης.Και όχι φυσικά τα συμφέροντα και η εθνική κυριαρχία του Κιέβου.

Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3% τον Ιανουάριο από 2,9% τον προηγούμενο μήνα . Η αύξηση, σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σημείωσε την υψηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2023.

Στο τραπέζι του Τραμπ παραμένουν κάποιες μακροπρόθεσμες πληθωριστικές δυνάμεις που είναι δύσκολο να αγνοηθούν.

Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι πληθωριστικοί, όπως και η γήρανση του πληθυσμού σε βαθμό που αφαιρεί την προσφορά εργασίας από την αγορά. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά στη Μέση Ανατολή, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός επικίνδυνου σεναρίου για τις τιμές.

Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να αφαιρέσει από το τραπέζι δύο πληθωριστικές δυνάμεις: το έλλειμμα και, κυρίως, την ενεργειακή μετάβαση. Όμως όλα τα άλλα παραμένουν.

Εάν η Fed δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια, επειδή ο πληθωρισμός δεν πέφτει, θα υπάρξει επίσης πρόβλημα, επειδή η ενίσχυση του δολαρίου δεν είναι καλή για τους εμπορικούς πολέμους του Τραμπ.

Το σενάριο του Αμερικανού προέδρου στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζει διλήμματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν.