Για πολλοστή φορά να υπενθυμίσουμε ότι «διαφθορόμετρο» δεν υπάρχει, στον δείκτη αντίληψης βασίζονται οι εκθέσεις. Ρωτούν οι άνθρωποι της Διεθνούς Διαφάνειας τον Σουηδό, τον Μποτσουανό, τον Τούρκο, τον Νεοζηλανδό, τον Γερμανό, τον Δανό, τον Σομαλό, τον Έλληνα αν αναγκάζονται να δωροδοκήσουν, για τη διαχείριση δημόσιων πόρων, το ακαταδίωκτο αξιωματούχων που χρησιμοποιούν τη θέση τους για ιδιωτικό όφελος, την υπερβολική γραφειοκρατία που ενισχύει τη διαφθορά, κλ.π.
(https://www.transparency.org/en/news/how-cpi-scores-are-calculated).
Εντάξει, δεν γίνεται ακριβώς έτσι, δεν κάνουν δημοσκοπήσεις δρόμου, ούτε ένας και μόνο φορέας εκφράζει άποψη. Βασίζεται στα δεδομένα 13 εξωτερικών πηγών, από την Παγκόσμια Τράπεζα μέχρι ιδιωτικές συμβουλευτικές εταιρείες. Όπως και να ’χει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Μείναμε μετεξεταστέοι. Κάτω από τους 50 βαθμούς. Όπως και το 2023.
Από τους 36 βαθμούς το 2012 στους 52 το 2022, πάλι χάνουμε της διαφάνειας το πλοίο.
Γίναμε περισσότερο διεφθαρμένοι το 2024; Στάσιμοι και καμωνόμαστε οι Μανταμσουσούδες πως μας ενοχλεί η σύγκριση με χώρες της Αφρικής. Είχαμε μέτρο σύγκρισης την Μποτσουάνα, τώρα δύο χρόνια με τη Ναμίμπια παίρνουμε ισοπαλία στης διαφθοράς τ’ αλώνια.
Χάλασε και η Ναμίμπια, στην οποία έλαβε χώρα η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, με τους Γερμανούς να εξοντώνουν πάνω από το 50% του γηγενούς πληθυσμού. Χάλασε και η Ναμίμπια, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Νότια Αφρική μόλις το 1990, αν κρίνω από μία παλαιά δήλωση του νυν ΥΠΟΙΚ, που ανέσυρα από το διαδικτυακό του σπίτι.
«Χώρες όπως η Μποτσουάνα και η Ναμίμπια είναι σε καλύτερο επίπεδο από ό,τι η Ελλάδα. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν θέλει να ακουμπήσει το ζήτημα της διαπλοκής. Διότι προφανώς ο εκσυγχρονισμός βολεύεται με το να τσαλαβουτάει μέσα στα θολά νερά της αδιαφάνειας».
Τότε ήταν ο εκσυγχρονισμός, τώρα βολεύεται ο επιτελικός μετασχηματισμός, αύριο άλλος αναγεννητικός σωσμός, όσο «η διαφθορά αξίζει τον κόπο».