Η ωραιοποίηση της εικόνας της αγοράς εργασίας, αποτελεί στόχο του αρμόδιου Υπουργείου, μάλλον από καταβολής κόσμου! Ως ένα βαθμό, αυτό είναι λογικό. Τα όρια όμως δεν πρέπει να τα ξεπερνούν οι εκάστοτε επικεφαλής της Σταδίου 29. Με την κοινή λογική δεν πρέπει να πηγαίνουν κόντρα.
Μόλις πριν από μερικές μέρες, δόθηκαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία απασχόλησης και αποδοχών για το 2024, όπως συγκεντρώθηκαν από το σύστημα Εργάνη. Εκεί το υπουργείο Εργασίας, θέλησε να υπερτονίσει το στοιχείο του «μέσου μισθού» που ανήλθε το 2024, στα 1.342 ευρώ. Σημαντική αύξηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2019 το αντίστοιχο μέγεθος ήταν στα 1.046 ευρώ. Μόνο που στο υπουργείο Εργασίας ξέχασαν να αναφέρουν ότι το 2019, ο πληθωρισμός ήταν σχεδόν μηδενικός, ενώ το 2024 έκλεισε στο 2,7%, μετά από τριετή καλπασμό!
Αποτελεί μεγάλο ζητούμενο να μάθουμε αν οι πολίτες προτιμούν τη σημερινή μισθολογική κατάσταση. Τυχόν επιστροφή στο μακρινό 2019, με χαμηλότερες αποδοχές, αλλά και με μηδενικό πληθωρισμό, ίσως είναι λυτρωτική. Γιατί σήμερα, οι πολίτες – εργαζόμενοι με τον μισθό που παίρνουν, κοιτούν τις τιμές των προϊόντων και… κάνουν τον σταυρό τους με απόγνωση! Άρα, μάλλον ο σημερινός μισθός δεν είναι αρκετός για να καλύψει «το τέρας» των διαδοχικών ανατιμήσεων, κάτι που δεν ίσχυε το 2019.
Επίσης, ξέχασαν να πουν στο υπουργείο Εργασίας, ότι τα 1.342 ευρώ είναι μεικτά. Άρα, «καθαρά» στην τσέπη, ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα επίπεδα των 1.050 ευρώ, όπως εύστοχα έσπευσε να επισημάνει ο γνωστός εργατολόγος, καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, επισημαίνοντας με νόημα ότι συνεχίζεται η «βουλγαροποίηση» των μισθών στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η αναφορά στον «μέσο μισθό» είναι περισσότερο ένα στατιστικό μέγεθος. Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναγράψει και στο παρελθόν εάν προσθέσουμε πέντε εργαζόμενους με μισθό 800 ευρώ ο καθέναν και έναν με αποδοχές 4.0000 ευρώ, πάλι θα προκύψει «μέσος μισθός» στα επίπεδα των 1.333 ευρώ. Αλλά, οι πέντε από τους έξι, θα είναι υποχρεωμένοι να διαβιούν με 800 ευρώ το μήνα…
Το στοιχείο αυτό, μόνο θεωρητικό δεν είναι. Το σύστημα Εργάνη, στην ίδια έκθεση, μας ενημερώνει ότι σχεδόν το 47% των εργαζομένων, λάμβανε μηνιαίες αποδοχές το 2024, που υπολείπονταν τα 1.000 ευρώ. Άρα, περισσότεροι από 1 εκατ. εργαζόμενοι, υποχρεώθηκαν να βγάζουν το μήνα με λιγότερα από 1.000 ευρώ μισθό, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και αυτό με κάποιο τρόπο πρέπει να θεωρείται επιτυχία!
Η μισές αλήθειες όμως δεν σταματούν εδώ.
Οι ευέλικτες μορφές εργασίας κάλυψαν στη χώρα, το 2024, το 24% του συνόλου των εργαζομένων. Άρα, σχεδόν ο ένας στους τέσσερις, υποχρεώθηκε να δουλέψει με όρους μερικής απασχόλησης, κάτι που σημαίνει λιγότερες ώρες εργασίας, αλλά ταυτόχρονα και χαμηλότερος μισθός. Συνεπώς, σχεδόν 600.000 εργαζόμενοι βρέθηκαν σε αυτή την δυσμενή μισθολογικά κατάσταση. Όμως και εκείνοι προστέθηκαν στη «δεξαμενή» του μέσου μισθού, για να βγει το τελικό, αισιόδοξο αποτέλεσμα.
Καλό είναι στο υπουργείο Εργασίας να αφήσουν τα «επικοινωνιακά κόλπα» και να επικεντρωθούν στην ουσία. Οι μισθοί στην Ελλάδα, δυστυχώς, παραμένουν χαμηλοί. Είναι ένα μοντέλο απασχόλησης, που ξεκίνησε επί μνημονίων και συνεχίζεται ακόμα στις μέρες μας. Όσο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν θα στηρίζονται έμπρακτα, το συγκεκριμένο μοντέλο θα κυριαρχεί. Και οι μισθοί θα διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Ανεξάρτητα από το ύψος του «μέσου»…