Καλή και χρήσιμη είναι η αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών, αλλά ειδικά στις συναλλαγές των φορολογουμένων με την εφορία θα πρέπει να υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλίδες, όπως και γνώση της φορολογικής νομοθεσίας.
Διαφορετικά, ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι, μπλοκάρουν οι φορολογικές υπηρεσίες, καθώς και τα διοικητικά δικαστήρια.
Δύο πρόσφατες αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ αναδεικνύουν το πρόβλημα. Στην πρώτη, μια φορολογούμενη έκανε έναρξη εργασιών το 2023 ως ελεύθερη επαγγελματίας και για το ίδιο έτος δήλωσε μηδενικά κέρδη.
Όμως, παρότι άσκησε δραστηριότητα ένα έτος και άρα απαλλασσόταν από τα τεκμήρια, το σύστημα της καταλόγισε τεκμαρτό εισόδημα ύψους 14.494,70 ευρώ και φόρο εισοδήματος ύψους 3.276,96 ευρώ. Ο λόγος; Το σύστημα ανέγραψε στον σχετικό κωδικό ότι ασκούσε το επάγγελμα επί 60 έτη.
Ζήτησε από το ΚΕΦΟΔΕ να διορθωθεί το λάθος, αλλά δεν διορθώθηκε και προσέφυγε στη ΔΕΔ, όπου και φυσικά δικαιώθηκε και σβήστηκε ο άδικος φόρος.
Η άλλη περίπτωση αφορά ναυτικό, ο οποίος το 2023 εργαζόταν σε ποντοπόρο πλοίο. Λαμβάνοντας το εκκαθαριστικό του διαπίστωσε πως του καταλογίστηκε το πρόστιμο επειδή δεν συγκέντρωσε αποδείξεις (κωδικός 049).
Ο άνθρωπος πήγε στην οικεία ΔΟΥ και υπέβαλε τροποποιητική δήλωση, προσκομίζοντας και βεβαιώσεις από τις οποίες καθίστατο σαφές ότι πράγματι υπηρετούσε σε ποντοπόρο πλοίο και άρα (ρητώς) απαλλάσσεται από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.
Με έκπληξη διαπίστωσε ότι, παρά το πασιφανές της υπόθεσης, η προϊσταμένη απέρριψε την τροποποιητική και επικύρωσε το αρχικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Κατέφυγε έτσι στη ΔΕΔ, η οποία και δέχτηκε το αυταπόδεικτο και ζήτησε από την οικεία ΔΟΥ να σβήσει το πρόστιμο.
Όταν απλά λάθη δεν διορθώνονται στην «πηγή» και απαιτείται η προσφυγή στο φορολογικό δικαστήριο της ΑΑΔΕ (τη ΔΕΔ) ή στα φορολογικά δικαστήρια, τότε υπάρχει ζήτημα.
Οι υπάλληλοι της ΔΕΔ έχασαν κάποιες ώρες για να μελετήσουν και τις δύο υποθέσεις, να συντάξουν και να κοινοποιήσουν τις πολυσέλιδες αποφάσεις, για ζητήματα που δεν έπρεπε καν να φτάσουν εκεί.
Το παρήγορο είναι πως στο πλάνο της ΑΑΔΕ προβλέπεται η αξιολόγηση των λόγων για τους οποίους η ΔΕΔ ακυρώνει φορολογικούς ελέγχους και άλλες αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης, ώστε να γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Ίδωμεν.