Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί τον ρόλο του βασισμένος κυρίως στην εμπειρία, στη γνώση, στη δύναμη και στη σιγουριά που διαθέτει στον τομέα της οικονομίας. Κάθε παρέμβασή του εκτός συνόρων, είτε αφορά το Μεξικό, τον Καναδά, την Κίνα ή την Ευρώπη είτε ακόμη και τη Γάζα ή την Ουκρανία, είναι εστιασμένη στην αγορά. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να επιβληθεί διεθνώς διαπραγματευόμενος σε πεδία τα οποία γνωρίζει απόλυτα και όπου αισθάνεται ασφαλής.
Η τακτική του αυτή πιθανώς βοηθά την Ευρώπη να τον αντιμετωπίσει. Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα συνδέει πρωτίστως το κοινό νόμισμα και δευτερευόντως η άσκηση κοινής δράσης σε θέματα διπλωματίας, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Το ενδεχόμενο, λοιπόν, επιβολής δασμών οριζόντια στην Ευρώπη ή κατά περίπτωση, δηλαδή ανά εθνική αγορά, αποτελεί για την Ε.Ε. ένα πεδίο στο οποίο θα μπορούσε να αντεπεξέλθει διαπραγματευτικά έναντι του Τραμπ.
Τα δύσκολα, ωστόσο, εντοπίζονται αλλού. Στη «διαρροή» παραγωγικών μονάδων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει απευθύνει παγκόσμιο επενδυτικό προσκλητήριο. Παράλληλα, εδώ και χρόνια, από την πρώτη μάλιστα διακυβέρνηση Τραμπ, η Κίνα έστρεψε σταδιακά σημαντικό μέρος της δικής της παραγωγής σε τρίτες χώρες, ώστε να συμπιέσει τα κόστη logistics, να απολαύσει φορολογικές ελαφρύνσεις, να ακυρώσει πολιτικές δασμών και να διεκδικήσει τοπικές χρηματοδοτήσεις. Η ευρωπαϊκή οικογένεια ήδη μετρά νέες απώλειες από τον δευτερογενή τομέα και όσο η οικονομία των ΗΠΑ θα καθίσταται περισσότερο ανταγωνιστική σε θέματα φορολόγησης ή ο Τραμπ θα επιβάλλει δασμούς, τόσο διεθνείς όμιλοι θα αναδιανέμουν με μεγαλύτερη ένταση τις παραγωγικές τους δομές, στρέφοντάς τες εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια επιχείρησε να επενδύσει στην πολιτική του nearshoring, μόνο που οι εξελίξεις την ξεπέρασαν. Πλέον, οι ΗΠΑ αντεπιτίθενται, η Ευρωζώνη φλερτάρει με την ύφεση, οι κοινωνίες βράζουν και η ακροδεξιά συνασπίζεται επικινδύνως. Το τρένο της παγκόσμιας οικονομίας φεύγει και η Ευρώπη παραμένει στην αποβάθρα.