Αν και αμύητοι στην έγκυρη γνώση, και από σεισμούς ξέρουμε, και από ρήξεις. Ρωγμές και ρήγματα μετράμε τόσα χρόνια. Οι φυσικοί επιστήμονες μας εξηγούν τους σεισμούς μέσω των βραδέων κινήσεων και των συγκρούσεων των βαθιά καταχωνιασμένων τεκτονικών πλακών. Οι κραδασμοί βγαίνουν στην επιφάνεια.
Με τα Ρίχτερ σίγουρο είναι, αν έχω καταλάβει καλά, ότι δεν υπάρχει σιγουριά. Δεν υπάρχει μεθοδολογία, επιστημονική μεθοδολογία λέμε, που να διασφαλίζει τη δυνατότητά μας να καταλάβουμε αν μια ακολουθία είναι προσεισμική. Μπορεί να είναι, μπορεί να μην… αν και πιθανώς εμφανίζει χαρακτηριστικά σμηνοσειράς (μεγάλο πλήθος σεισμών με παρόμοια μεγέθη).
Με τα Ρίχτερ δεν υπάρχει σιγουριά. Με το χάσμα αντιλήψεων και εξηγήσεων, ενώ η γη τρέμει κάτω από τα πόδια άλλων, υπάρχει.
Τι σημαίνει τι προκαλεί τις συνεχόμενες δονήσεις; Οι ανεμογεννήτριες, στάνταρντ αιτία κι αφορμή για κάθε ρήξη, μία επιχείρηση καταστροφής υπόγειας βάσης πιθανών εξωγήινων, ο άγριος μοχλευτής γης και θαλάσσης, Ποσειδών… Σκάει η δυσπιστία και βγαίνει στην επιφάνεια μία ακολουθία, που αποκαλύπτει ορισμένες ρήξεις που υπερβαίνουν, μέσα στον χρόνο, τη διάρκεια της κρίσης, όπως ακριβώς υπερβαίνουν την αντίληψή μας τα χάσματα των λιθοσφαιρικών πλακών μέσα στον χώρο.
Από το «θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν» μέχρι το «η Σαντορίνη έχει καταστραφεί χωρίς σεισμό». Από ειρωνείες για τον Σαντορινιό, που εγκαταλείπει το ηφαιστειογενές νησί σε μια σεισμογενή περιοχή, μέχρι πικρόχολα σχόλια για τον μεταλλαγμένο από το χρήμα, που σε αποκλείει από της καλντέρας το ποίημα.
Από ιστορίες για όσους έχτισαν στο φρύδι της Σαντορίνης και στο φτερό του καρχαρία μέχρι βουητό χαιρεκακίας. Κι ας εστιάζεται η αυξημένη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θήρας και Αμοργού, κι ας ανησυχούν εξίσου κι άλλοι. Εύλογοι φόβοι μέσα στην παραζάλη.
Είναι μια δύσκολη σεισμική ακολουθία, μην την κάνουμε ταινία.