«Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και ‘μεις κρυφό καμάρι», λέει ο σοφός λαός και έχει απόλυτο δίκιο!
Στο υπουργείο Εργασίας γνώριζαν τι γίνεται στον κλάδο της εστίασης. Ήξεραν ότι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης (τα λεγόμενα τετράωρα) κυριαρχούσαν στον κλάδο. Ήταν μια στρέβλωση που βοηθούσε τις επιχειρήσεις να μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος. Ήταν όμως στρέβλωση…
Τώρα, από την 1η Μαρτίου και μετά, η υποχρεωτική χρήση της ψηφιακής κάρτας στον κλάδο αλλάζει κάπως τα δεδομένα. Πλέον δεν θα μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν υπογράψει σύμβαση για τετράωρη εργασία, αλλά θα δουλεύουν περισσότερο. Αυτό ή θα αλλάξει ή θα πέφτει πρόστιμο.
Άρα, θα υπάρξουν επιχειρήσεις του κλάδου που θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στη «μαύρη» και αδήλωτη εργασία ή στο «άσπρισμα» αυτών των εργαζόμενων.
Δηλαδή, να μετατρέψουν τις συμβάσεις μερικής, σε πλήρους απασχόλησης, καταβάλλοντας φυσικά και τις ανάλογες εισφορές. Οι οποίες εννοείται ότι θα υπόκεινται σε προσαύξηση 20% για την 9η ώρα (υπερεργασία) και 40% για την 10η ώρα και άνω (υπερωρία).
Εκτός αν το υπουργείο Εργασίας αποφασίσει κάτι άλλο, επιλέγοντας τυχόν ελαφρύνσεις και «εκπτώσεις». Αυτά ισχύουν σήμερα, με αυτές τις διατάξεις πρέπει να συμβιβαστεί ο κλάδος.
Βέβαια, τώρα που απέμεινε μόλις ένας μήνας για να ξεκινήσει και στην εστίαση η χρήση ψηφιακής κάρτας, μαθαίνουμε ότι υπάρχουν γκρίνιες και δυσαρέσκειες, που φτάνουν έως και τον 8ο όροφο της Σταδίου 29.
Η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, εμφανίζεται άκαμπτη ως προς τη χρονική έναρξη της επέκτασης της ψηφιακής κάρτας σε τουρισμό και εστίαση. Εκτός απροόπτου, δεν θα δοθεί παράταση και η 1η Μαρτίου θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στις εργασιακές σχέσεις που θα διέπουν τον κλάδο.
Άλλωστε, πιλοτικά, το μέτρο έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Άρα, οι επιχειρηματίες είχαν ένα εξάμηνο, χρονικό διάστημα υπέρ-αρκετό για να μάθουν τι ακριβώς αλλάζει και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Πληροφορίες θέλουν να εξετάζονται μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι τα καταστήματα της εστίασης να κλείνουν νωρίτερα (πχ 10-11 το βράδυ) ή να κλείνουν 1-2 ημέρες την εβδομάδα, όταν θα διαπιστώνεται μειωμένη πελατεία. Λογικές σκέψεις από επιχειρηματίες που θέλουν να μειώσουν κάπως το κόστος τους. Αφού βλέπουν ότι «δεν βγαίνουν», δεν επιλέγουν αύξηση στο προσωπικό τους, αλλά προτιμούν να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας.
Αυτό που είναι εντελώς παράλογο και μέσω της ψηφιακής κάρτας πρέπει να σταματήσει είναι η κυριαρχία της «μαύρης» εργασίας. Δεν μπορεί να θεωρείται «υγιής ανταγωνισμός» οι συμβάσεις με τα τετράωρα. Δεν γίνεται να βάζουν οι εργαζόμενοι «πλάτη» με εργασία ατελείωτες ώρες, χωρίς ρεπό και στο σύστημα Εργάνη να καταγράφονται… τετράωρα.
Πρόκειται για ξεκάθαρη πρόκληση, που έπρεπε να έχει ήδη σταματήσει. Από κάτι τέτοιες, προκλητικές έως απάνθρωπες πρακτικές, υπάρχουν τεράστια κενά στον κλάδο. Ψάχνουν να βρουν εργαζόμενους στην εστίαση, αλλά μάταια. Έχουν αναλογιστεί τον λόγο; Μήπως αυτές οι συνθήκες εργασίες οδήγησαν μαζικά εργαζόμενους προς αναζήτηση άλλης δουλειάς;
Η ψηφιακή κάρτα μπορεί και πρέπει να επαναφέρει τον κλάδο σε πιο υγιή μονοπάτια. Όσο και αν κάποιοι γκρινιάζουν για το… άσπρισμα που έρχεται. Καλώς να ορίσουν στην κανονικότητα. Ποτέ δεν είναι αργά.