Ξαφνικά ένα χειμωνιάτικο πρωινό οι Έλληνες πληροφορούνται πως είναι πλούσιοι, καθώς τα συνολικά περιουσιακά τους στοιχεία προσεγγίζουν το 1 τρισ. ευρώ και έχουν αυξηθεί αισθητά την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
Ο συνολικός καθαρός πλούτος των νοικοκυριών (που περιλαμβάνει καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και ακίνητα, μείον το ιδιωτικό χρέος) στην Ελλάδα έφθασε στο β’ τρίμηνο του 2024 στα 963 δισ. ευρώ – ποσό αυξημένο κατά 28,5% σε σχέση με το 2022 και κατά 40,1% σε σχέση με το 2020.
Στην άνοδο αυτή, εξηγεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συνέβαλαν όλες οι επιμέρους συνιστώσες, καθώς στο εν λόγω διάστημα αυξήθηκαν σημαντικά ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, οι καταθέσεις και η αξία των οικιστικών ακινήτων.
Πάθαμε, δηλαδή, ό,τι έπαθε η Ρένα Βλαχοπούλου όταν σε μια παλαιά ελληνική ταινία πληροφορήθηκε πως κληρονόμησε έναν θείο από την Αμερική (δεν ήταν ακόμα στη μόδα οι θείες από τη Νιγηρία) και αναφώνησε «άντε τώρα να βρεις τρόπο να φας αυτά τα λεφτά».
Ίσως, επειδή είμαστε πλούσιοι, πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα σε σχέση με άλλους, «φτωχούς» Ευρωπαίους. Αυτή είναι η μία πλευρά της στατιστικής απεικόνισης της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.
Την άλλη πλευρά την πληροφορηθήκαμε λίγους μήνες νωρίτερα από τη Eurostat, τα στατιστικά στοιχεία της οποίας κατατάσσουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ε.Ε. με βάση την αγοραστική δύναμη, δηλαδή τι μπορεί να αγοράσει ο μέσος μισθωτός με τις αποδοχές που λαμβάνει. Υπουργοί της κυβέρνησης σχολίασαν τότε ότι στην πραγματικότητα οι Έλληνες δεν είναι φτωχοί, αλλά αισθάνονται φτωχοί. Ίσως το αίσθημα της φτώχειας γίνεται πιο έντονο όταν επισκέπτονται σούπερ μάρκετ στο τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα.
Τα στατιστικά στοιχεία είναι πάντοτε χρήσιμα. Έχουν όμως και μια επικίνδυνη πλευρά, που είναι η μονόπλευρη ανάγνωσή τους.
Παράδειγμα, όταν ο Α φάει ένα κοτόπουλο και ο Β δεν φάει καθόλου, η στατιστική συμπεραίνει ότι έφαγαν και οι δύο από μισό. Αν επαναπαυθούμε και μείνουμε στο στατιστικό αποτέλεσμα και αγνοήσουμε τον Β που δεν έφαγε καθόλου, είναι καταστροφικό.