Σε μπελά για την Κυβέρνηση και ειδικά για τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, αναδεικνύεται το θέμα του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Το ενδεχόμενο επαναφοράς τους, απασχολεί το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, άρα η πρότυπη δίκη που αποδέχτηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας να πραγματοποιήσει στις 5 Ιουνίου, αυτομάτως αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Μπορεί οι εργατολόγοι (δικαίως) να μην πιστεύουν σε τέτοιου τύπου δίκες, αλλά ξαφνικά εμφανίζεται ένα θέμα που μπορεί να στοιχίσει στην Κυβέρνηση, όχι μόνο επικοινωνιακά. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα μιας δίκης, προκαταβολικά. Όσο και αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προσπάθησε προ ημερών να υποβαθμίσει το θέμα, κάνοντας λόγο για «προσδοκίες που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν». Όσο και αν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς μίλησε για μια δαπάνη που φτάνει έως τα 2,5 δις. ευρώ ετησίως, αν επανέλθει ο 13ος και ο 14ος μισθός στον Δημόσιο Τομέα.
Ο αντίλογος είναι ότι η βασική επιχειρηματολογία της ΑΔΕΔΥ, που επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο, προέρχεται από την «φαρέτρα» της Κυβέρνησης! Αφού πια, έχει παγιωθεί ένας ικανοποιητικός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα, ίσως έφτασε η στιγμή να επιστραφεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στους δημόσιους υπαλλήλους, που τον έχασαν «βίαια» το μακρινό 2012. Τότε είχαμε βαθιά οικονομική κρίση, Μνημόνια, μια χώρα που χρεοκοπούσε. Σήμερα, έχουμε μια χώρα που αναπτύσσεται σταθερά και μάλιστα με υψηλότερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στο κάδρο μπαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που έχει ζητήσει επίσημα, την επαναφορά των Δώρων στο Δημόσιο.
Με δεδομένο ότι στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ για το θέμα, συμμετείχαν σχεδόν μαζικά οι εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης, μάλλον στην Κυβέρνηση πρέπει να προσέξουν την… τρικλοποδιά βάζουν στον εαυτό τους.
Ακόμα και αν η πρότυπη δίκη, λήξει υπέρ τους, η ζημιά θα έχει γίνει. Οι συνδικαλιστές του Δημοσίου, ενημερώνουν σχετικά και την υπόλοιπη χώρα. Μετά την Αθήνα, σειρά πήρε η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα.
Ο κίνδυνος πολιτικής (και εκλογικής) ζημίας από μια τέτοια πρωτοβουλία, μάλλον έχει υποτιμηθεί. Για να γίνονται τέτοιες δηλώσεις από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου, μάλλον στο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Τα λεφτά όμως είναι πολλά και μοιάζει δύσκολο να πειστούν πάνω από 400.000 εργαζόμενοι (με τις οικογένειές τους), ότι προέχει η… δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, από την τσέπη τους. Μιλάμε πάντα για τον Έλληνα ψηφοφόρο – πολίτη, μην ξεχνιόμαστε.
Εκτός και εάν οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές μας, είναι τέτοιες που καθιστούν το συγκεκριμένο εγχείρημα, πρακτικά αδύνατο.